Горски територии на площ от 861 ха са били с влошено състояние през 2018 г, което е 0,5% от общата площ - 193 000 ха горските масиви, които попадат в обхвата на Регионалната дирекция по горите в Шумен (обхваща областите Шумен и Търговище). Това отчете днес на пресконференция директорът на шуменското горско инж. Емил Гелов. По думите му общото състояние на горите в региона е много добро.

„През миналата година иглолистните гори бяха нападнати от корояд, което причини щети в част от масивите, като на територията на област Шумен най-засегнати бяха горите край Върбица. Наблюденията ни в началото на 2019 г. не показват нови огнища на нападения от коряд. Добро е състоянието и на широколистните насаждения“, каза Емил Гелов. Той уточни, че цялостното обследване на горите ще се извърши през месец май, когато дърветата се разлистят.

„Дълги години основен причинител за влошаване на здравословното състояние на горите са гъбните патогени. Това са спори на гъби, които се развиват в дървото и когато то е нападнато от насекоми, те спомагат растението да съхне. Обикновено младите дървета се преборват с тези гъбни патогени. Тези, които са по-стари и заболеят, при тях се извършва санитарна сеч. При нея се отсича само болния вид, който при нас през миналата година бе белият бор“, обясни инж. Николай Стоянов, гл. експерт по опазване на горските територии. Той допълни, че дълги години в обхвата на РДГ – Шумен не са наблюдавани корояди, каквито през миналата са нападнали по-масово горите в Шуменско и Търговищко. По думите му короядите, освен че сами се разселват, могат и да бъдат пренесени, като най-често това се случва при превоза на дървесина от други райони и това е една от вероятните причини, те да се появили в Шуменско. „Към момента нямаме причини да мислим, че и тази година ще има такова нападение от корояди“, каза още Стоянов.

Проблем, с който се сблъскват служителите на горското през тази година са по-големия брой пожари. От началото на годината са регистрирани 213 запалвания в земеделски земи, като в 9 от случаите огънят е преминал в горски територии. „За радост пожарите са низови, горят листата, а бързата реакция на служителите на пожарната, ловните и горските стопанства, не позволява на този етап пожарите да се разраснат“, обясни Емил Гелов. Той допълни, че за трите месеца от началото на 2019 г. от пожари са засегнати 425 дка гори и са нанесени щети за малко над 3000 лв.

От РДГ – Шумен отчетоха още, че през миналата година техни служители, заедно с експерти на други охранителни и контролни органи, с извършили  над 24 хил. проверки в обекти за преработване и търговия с дървесина, на моторни превозни средства, на домакинства и др. Съставени са 510 акта за нарушения, издадени са 351 наказателни постановления в размер на 25 065 лв. Все още няма нито един установен нарушител, който да е нарушил забраната за движение с МПС по горските пътища на Шуменското плато.

ШУМ.БГ