„Коалиция за България", която ще участва на евроизборите включва партиите АБВ, "Алтернатива за българското възраждане", "Обединен блок на труда Български лейбъристи", "Българска партия Либерали", "Възраждане на Отечеството", "Българска левица", "Движение за социален хуманизъм" и политически движение "Социалдемократи". Това съобщи днес председателят на АБВ и на новото обединение Румен Петков на пресконференция, предаде агенция "Фокус".

На нея беше представен политическият договор за сътрудничество, както и коалиционното споразумение между политическите сили. Формацията е обединена от единомислието за безпътицата и упадъка във всички сфери на живот в страната, каза Петков.

В рамковото споразумение на "Коалиция за България" са записани пет основни цели, сред които силна държава и сигурност за гражданите, завръщане на икономическия и политически суверенитет на България, борба с бедността и демографската катастрофа, гарантиране на енергийна сигурност, възраждане на българското село и общодостъпно и качествено здравеопазване и образование.

Новото обединение взима ползваното повече от десет години от БСП и няколко малки партии името "Коалиция за България". С него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 г., а социалистите - парламентарните избори през 2005 г., когато Сергей Станишев стана премиер.

Името на водената от БСП лява коалиция бе сменено през 2014 г. по инициатива на тогавашния лидер Михаил Миков. Обединението бе преименувано на "БСП Лява България". После Корнелия Нинова кръсти коалицията "БСП за България".

По повод взаимстването на името Румен Петков припомни, че БСП са отказали да участват съвместно с АБВ на европейските избори.

Според него "Коалиция за България" е перспективен модел, който излъчва стабилност и предсказуемост. Той отбеляза, че все още не е избран водачът и участниците в листата на "Коалиция за България" за европейските избори. "Има повече от 25 номинации, които са излъчени от АБВ, "Българска левица" и "Блока на труда", но не искаме да коментираме теми в обществото, които не са изчистени между нас", посочи Румен Петков.

Дневник