Близо 35.5 млн. украинци имат възможност да изберат президента си на първия тур на изборите днес - надпревара, която според руски и украински анализатори може да е непредсказуема.

Днес надпреварата е между рекорден брой кандидати - 39 души. Интригата е кой от тях ще спечели, а кой ще е вторият на балотажа през април. Първият ще е комикът Володимир Зеленски, а второто и третото място ще се оспорват от президента Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко. Според проучване на агенция KIIS от тази седмица Зеленски ще вземе 20.7% от гласовете на първия тур, Втори ще е президентът с 11 на сто, а след него - Тимошенко с 8.1 на сто. При други агенции преднината на Зеленски е значително по-голяма, а разликата между Тимошенко и Порошенко - много по-малка.

Тимошенко, която два пъти е била премиер и е най-опитна от тримата, се приема със смесени чувства - през 2009 г. тя стои зад спорни газови сделки с Русия, а две години по-късно сваленият президент Виктор Янукович я хвърля зад решетките. "Газовата принцеса" все по-често отхвърляше в предизборната кампания редица непопулярни реформи, нужни на Украйна в последните години на криза.

За Порошенко - "шоколадовия крал", дошъл на власт през 2014 г. месеци след анексията на Крим - залогът е висок. Милионерът бе човекът, ръководил овладяването на конфликта в Украйна в последните пет години и използвал острата реторика срещу Русия и в подкрепа на Запада, за да задържи подкрепата си. Опозицията и много украинци същевременно го обвиняват за застоя в реформите (с някои изключения, например в енергетиката, отбраната и финансите), неуспешните икономически промени и липсата на напредък в борбата с корупцията. Същевременно базиран в Брюксел дипломат, попитан за мнението си за Порошенко, казва, че макар той да не е "идеален", Евросъюзът "го познава" и има опит в работата с него.

Връзки с олигархията

Някои проучвания обаче допускат, че той може и да не стигне до балотажа, оставайки трети. На последния си предизборен митинг украинският президент обвини олигарха Игор Коломойски, че подкрепя двамата му основни съперници и така опитва да го свали от власт. Порошенко нападна Тимошенко заради сегашни икономически проблеми на Украйна, а за Зеленски каза че негова победа би донесла ползи на Русия.

Коломойски, който живее в самоналожено изгнание, иска реванш заради национализирането на неговите банки, отбелязва АП. Комикът и бившата премиерка отричат да са финансирани от олигарха.

Зеленски, чийто опит в политиката се свежда до "играенето" ѝ (в сериал той дори спечели президентските избори), изгря на сцената в момент на силно разочарование от политическата класа. Според "Ройтерс" особено младите харесват факта, че той няма политически батаж за разлика от "старите лица", доминиращи от години в управлението.

Проблемът с него, смятат и дипломати, цитирани от "Ройтерс", не е само в неопитността, а и във въпросите за връзки с Коломойски, по чийто канал се излъчва комебийното му шоу. Двамата отказват да имат връзки. Западен дипломат, макар да не смята, че Зеленски е "само марионетка", не е сигурен дали той ще продължи да смята за приоритет случая с "Приватбанк" - най-голямата банка в Украйна, иззета от Коломойски по обвинения в злоупотреби.

Сценарии

Според проучване на агенция "Рейтинг", цитирано от деловото издание РБК, в балотаж между Зеленски и Тимошенко вярват 37.9% от избирателите.

Според украинския политолог Руслан Бортник антисистемността на Зеленски му дава шанс и срещу Тимошенко, и срещу Порошенко (във втория случай ниският рейтинг на ъжравния глава също би изиграл роля). Бившият премиер, от своя страна, е опитна в мобилизацията на избиратели и би била предпочетена от по-възрастното население. Зеленски и Порошенко пък са равностойни конкуренти в желанието за интеграция с НАТО и други съюзи, но комикът би предпочел това да се случи с референдум.

Ако все пак се стигне до сблъсък "Тимошенко-Порошенко", борбата "ще е не на живот, а на смърт", макар бившият премиер да има по-големи шансове, смята Бортник. Други изследователи смятат, че Порошенко все пак има козове като успеха в създаването на независима църква или страха от Русия или от загубана на поддръжка на Запада.

Дневник