След задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на чешката енергийна компания "ЧЕЗ груп" публичният холдинг "Еврохолд България" АД е отправил обвързваща оферта за придобиването на активите на "ЧЕЗ груп" в България.

Компанията съобщава, че участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати. През миналата седмица за това съобщи чешко издание, а холдингът обяви, че не коментира слухове. Вероятната причина аз тази реакция е, че като публично дружество той трябва да информира за това акционерите и регулаторите.

Дотук се стигна, след като Комисията за защита на конкуренцията веднъж не разреши на "Инерком", собственост на Гинка Върбакова, да купи българския бизнес на ЧЕЗ, а след това отказа повторно да разглежда казуса, след като Върбакова излезе от част от фирмите си.

Холдингът ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки, се посочва в съобщение до медиите. Посочва се, че намерението за тази сделка е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.

Едновременно със сделката за придобиване на активите на "ЧЕЗ груп" в България холдингът обмисля възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.

Компанията освен това планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

В съобщението се посочва, че до избора на купувач от страна на чешкия собственик темата няма да се коментира от съображения за конфиденциалност.

Дневник