Софийската градска прокуратура (СГП) поиска от Специализирания наказателен съд да отстрани от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи, както и главния счетоводител в общината Златка Мусева.

Двамата са обвинени заедно с техен съучастник, че са присвоили над 2 млн. лв. от общината от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. Разследват се 33 отделни деяния, съобщиха от прокуратурата.

Кметът на Созопол и главният счетоводител изплащали суми от бюджета на общината по фактури за извършени строително-монтажни дейности. Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършените ремонти, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, което нямало връзка с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването кметът на Созопол и главният счетоводител са извършили и документни престъпления, като съзнателно се ползвали фалшиви или подправени документи - договори и фактури.

Прокуратурата е поискала кметът на Созопол и главният счетоводител да бъдат отстранени от длъжност, тъй като обвинението е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата им. Според прокуратурата има достатъчно основания да се смята, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното разследване по делото.

Първоначално СГП повдигна обвинение на Панайот Рейзи на 11 март, а на 1 април обвинението спрямо него е конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума. Главният счетоводител на общината Златка Мусева също е с обвинение от 1 април. На 28 март на третия участник в престъпнаха схема - Венцислав П., също е повдигнато обвинение.

Дневник