„Консорциум Аркад" е избран за изпълнител за строителството на транзитния газопровод от турската до сръбската граница, който се явява част от трасето на "Турски поток". Това обяви по време на изслушване в Народното събрание енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР. Тя съобщи, че изборът на строител е факт след успешно приключилата трета фаза на пазарния тест за резервиране на капацитет на тръбата. В края на февруари премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Саудитска Арабия и покани местните инвеститори в България.

Изборът е направен след обявяването на обществена поръчка, обявена от "Булгартрансгаз" ЕАД.

"Консорциум Аркад" е предложил икономически най-изгодната оферта по предварително обявения критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена" , се разбира от публикация на сайта на "Булгартрансгаз". В консорциума влизат "Аркад Ей Би Би С.п.А". – Италия, и "Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни" – Саудитска Арабия.

Избраният консорциум е поискал 2.15 млрд. лв. без ДДС за изпълнение на проекта за 615 дни. Това го вмества в определения от държавната компания бюджет от 2.28 млрд. лв. без ДДС, съобщава "Капитал". Така формулира изборът и министърът на енергетиката Теменужка Петкова - че цената "дава възможност да влезем в бюджета на обществената поръчка".

Три обединения подадоха оферти за участие в процедурата - Д3ЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ), Обединение от "ОТ Industries Fovallkozo Zrt., OT Industries – KVV Kivitelezo Zrt." и Обединение "Консорциум Аркад".

До оценка на офертите и отваряне на ценови предложения са допуснати: Д3ЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България" (ГРРБ) и Обединение "Консорциум Аркад", съобщава газовият доставчик.

"Булгартрансгаз" иска да плати строежа на новия газопровод разсрочено, за период от 10 години.

Arkad e най-голямата компания в Саудитска Арабия за енергийни услуги. Има голям опит в изграждането на газо- и нефтопроводи, сочи справка на "Капитал".

Дневник