Турция трябва да избере. Иска ли да остане ключов партньор в най-успешния военен съюз в историята или иска да рискува сигурността на това партньорство с подобни безразсъдни решения, подкопаващи нашия алианс." С тези думи американският вицепрезидент отправи най-сериозното досега предупреждение към Анкара да се откаже от закупуването на руско въоръжение, което смята за заплаха за американско военно оборудване, съобщи "Ройтерс".

Пенс говори на едно от събитията във Вашингтон, където днес и утре страните членки на НАТО отбелязват 70 години от създаването на този отбранителен съюз.

Спорът е заради сделката на Турция с Русия за зенитни комплекси С-400, които според САЩ ще намалят сигурността на бойните самолети F-35, тъй като трябва да бъдат интегрирани в турската противовъздушна система.

Турция веднага отвърна. Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в "Туитър": "САЩ трябва да изберат. Дали искат да останат съюзник на Турция или да рискуват приятелството ни като се обединят силите си с терористи, за да подкопаят отбраната на свой съюзник в НАТО?"

Тази седмица Пентагонът потвърди, че заради руските ракети е замразил доставката на оборудване за F-35 за Турция, независимо, че страната е сред производителите на компоненти за самолета. Засега е известно, че турската армия няма да получи тренажьори, а може да се забави и доставянето на закупените нови самолети.

"Дадохме да се разбере, че няма да стоим безучастни, докато натовски съюзници закупуват оръжия от нашите съперници и така заплашат единството на стандартите в алианса", добави още Майк Пенс.

Острата реакция на Вашингтон идва броени часове, след като външният министър Мевлют Чавушоглу предложи в американската столица създаването на работна група, която да потвърди, че С-400 не са заплаха за оборудването на САЩ или НАТО. "Няма да ги интегрираме в системата на НАТО, поради което предлагаме на САЩ да създадат техническа работна група, която да гарантира, че тази система няма да представлява заплаха - нито за F-35, нито за системите на НАТО."

Дневник