Как бих могъл да не работя, да подавам оставка, респективно да излизам в отпуск, след като аз не съм собственик? Излиза, че от цялата тази групичка аз съм "най-минатият" в случая". Това каза днес пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, цитиран от агенция "Фокус".

Изказването му беше по повод призива на премиера всички, замесени в скандала с апартаментите, купени на цени под средните за пазара, да излязат в отпуск или да подадат оставки. Името на Панов беше вкарано в скандала заради имот, купен от жена му, години преди двамата да сключат брак.

На въпрос кога е научил, че и съпругата му е купила такъв имот, Панов каза, че е разбрал докато е бил в отпуск. "Жена ми ми е казала, че притежава такъв имот тогава, когато се ожених за нея. Имотът е на юридическо лице, а когато един имот е на юридическо лице и някой ползва този имот, е съвсем нормално този, който е наел имотът, да плаща наема", обясни председателят на ВАС и посочи, че има документи за това.

Лозан Панов каза още, че както той, така и съпругата му са обект на проверки от НАП от много години. Днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че казусът с имота на Бети Панова ще се разгледа от Инспектората към Висшия съдебен съвет, за да провери дали има конфликт на интереси.

Отделно на данъчната администрация се възлага извършване на данъчна проверка за установяване на факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации от "Ганева 2000" ЕООД (фирмата, собственост на съпругата на Панов). В рамките на данъчната проверка прокуратурата разпорежда да се установи произходът на средствата за купуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

Днвник