Зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов обяви пред агенция "Фокус", че ще окаже пълно съдействие на проверяващите от Националната агенция за приходите (НАП) и антикорупционната комисия.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура проверка на информацията от публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на антикорупционната комисия, от сина на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването, и от съпругата на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, извършване на проверки по реда на Закона за съдебната власт.

По случая със сина на Борислав Сарафов медийните публикации се изпращат на антикорупционната комисия. На данъчната администрация в София е възложена ревизия на сина на Сарафов, за да се установи има ли съответствие между получените доходи и имущественото състояние. Според публикация в сайта "Биволъ" синът на шефа на Националната следствена служба Боби Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г.

"Съдействието ми ще се изрази в своевременно представяне на цялата изисквана документация. Категорично декларирам, че всичките ми действия са в рамките на закона и не противоречат на морала. Доходите и имуществото - моите и на членовете на моето семейство, са декларирани по надлежния ред", обясни Сарафов пред "Фокус".

От изявлението му се разбира, че няма да послуша препоръката на премиера Бойко Борисов, който призова шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и другите, замесени в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара, да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки. Борисов нарочно не назова името на Пламен Георгиев и на останалите, за които се разбра, че са купили евтини жилища, тъй като "били чувствителни".

Минути след изказването на Борисов Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на проверката.

Дневник