Създаването на нова инвестиционна организация със седалище в Солун, която да подкрепя проекти, насочени към съвместното развитие на Балканите, спомена като възможност гръцкият вицепремиер и министър на икономиката и развитието Янис Драгасакис на Първия балкански форум в Солун днес, съобщи АНА-МПА. Форумът е организиран от гръцкото подминистерство на Македония и Тракия.

Драгасакис предложи участващите министри и представители на организации от Балканите да решат да бъде създаден пакет от проекти от общ приоритет, за да бъде потърсено финансиране.

Драгасакис каза, че за пътища, пристанища, железопътни линии, енергийни и други инфраструктурни проекти, наред с разумното използване на собствените си ресурси, страните от региона трябва да потърсят и финансиране от международни организации или от капиталовите пазари. "За да можем обаче да черпим ресурси от международните пазари, трябва да имаме подходящите инвестиционни инструменти. Готови ли сме да обсъдим (създаването на) една Балканска банка? Може би още не, но нека си го поставим за цел [...] Ако не можем да пристъпим незабавно към създаването на балканска банка за развитие, можем поне да създадем една организация за съвместното развитие на Балканите", каза гръцкият министър.

В тази връзка Драгасакис припомни, че Гърция е в процес на създаване на национална банка за развитие, която вероятно ще има и подразделение в Солун. "Но ако има интерес от други страни или международни организации, можем, вместо подразделение, да създадем една нова институция, каквато например е Черноморската банка - институция с многостранно участие. Във всеки случай ние ще пристъпим към създаването на един такъв инструмент със седалище в Солун с цел финансирането на компании и инвестиции в Северна Гърция и изобщо за съвместното балканско развитие. Разполагаме и с един кредитен остатък, който имахме от по-рано, за развитието на Балканите - около 200 млн. евро", каза гръцкият вицепремиер./БТА

Дневник