Каменната водна стена на площад "Гарибалди" бе демонтирана днес, 5 април, по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, след като поставянето й в края на март предизвика остра обществена реакция.

Черната стена от полиран гранит, която бе висока 2 метра и по нея се стичаше вода, бе поставена на обновения площад "Гарибалди" в центъра на София и доби популярност в социалните мрежи като "надгробната плоча". Спечели си дори и прякор - Паметник на незнайния архитект, а в рамките на 48 часа след появата си във "Фейсбук" се появиха десетки колажи на конструкцията, повечето от които подигравателни.

Неин проектант бе архитектурно бюро "А.Д.А", което спечели общински конкурс за обновяването на пространството в центъра на площада, организиран от Столичната община и разгледан и утвърден от общинския експертен съвет. Решението за черната плоча конкретно е на арх. Радомира Дамянова от "А.Д.А". 

Ремонтът на площад "Гарибалди" е част от по-големия - на ул. "Граф Игнатиев", който досега струва 14.7 млн. лв., а за цялостното му завършване ще трябват 22 млн. лв..

Според справка на кмета на район "Средец" Мария Ачкова, публикувана в нейния Фейсбук профил, доставката и монтажа на водната стена възлиза на 24 084 лв. без ДДС.

Черната гранитна стена стана част от серията от архитектурни решения в ремонта на централната градска част, които предизвикаха негодванието на столичани. Лошо поставената настилка, както и опасните ограничители край трамвайните релси, оприличени на перки на акула, станаха причина за остра негативна критика и принудиха Столичната община да изиска от фирмата изпълнител "ремонт на ремонта", а от проектантите - ново решение за безопасни ограничители, което още не е представено.

Междувременно в началото на април обственици на магазини и граждани заведоха и колективен иск към Столична община за претърпени щети от удължения с половин година ремонт на централната търговска улица "Граф Игнатиев". 

Дневник