83 автомобила се наредиха днес на старта на "Мемориал Валерий Великов", първи кръг от планинския шампионат на България. Заявка бяха подали 85 пилоти.

Състезанието откри кметът на Шумен и председател на организационния комитет Любомир Христов. По традиция след издигането на знамената на ЕС, България и Шумен, всички пилоти поднесоха цветя пред паметника на Валерий Великов в парк "Кьошкове".

"Радвам се, че интересът към това състезание продължава да расте. Вярвам, че всеки един от вас ще покаже своето майсторство и ще зареди нас зрителите с много емоции", каза кметът Христов и пожела на състезателите на добър път и успешен финал.

Трасето е с дължина 3350 м. То започва от входа Пивовара, а финалът е малко след вила „Пазачница“ в посока паметник „Създатели на българската държава“.

Съботният ден е за тренировки. Те са в 3 манша с по 10 минути почивка между всеки. Стартът им бе даден в 13,30 ч.

В неделя движението по трасето ще бъде спряно от 08,30 ч. до 16,00 ч. За 9,30 часа е предвидено дрифт шоу, а началото на трите състезателни манша ще бъде дадено от 11,00 часа.

Стефан Стоев  от АСК Ара Моторспорт със Silver Car EF 10 бе най-бърз на днешните тренировки. Стоев подобри и най-доброто време на трасето, което бе записано на името на Христо Манолов миналата година от 01:45.40 мин. В третия манш Стоев премина  разстоянието от 3350 м. за   01:44.620 минута.

Втори днес бе Николай Златков от АСК Проспийд с Audi quatro, който също бе най-бърз при третото изкачване и записа време 01:47.880 мин. Третото най-бързо време днес бе на Юлиян Телийски от АСК Дунев Рейсинг с Митсубиши Ево 9 - 01:47.900 мин.

ШУМ.БГ