Строителните дейности заради нарастващото свлачище в областта "Алепу" ще продължат до 15 април, тъй като след това ще пречат на гнезденето на рядък вид птица, съобщи Би Ти Ви след проверка на място.

Със свлачището расте и строителната площадка над наричания още Шофьорски плаж край Созопол. Според ръководителя на обекта Йордан Гергов има подпочвена вода, която непрекъснато подмива ската и ако бъде оставен без да бъде подпрян, той ще падне.

Конструкцията вече е на нивото на пътя, а Гергов допълни, че ще има бордюри и ограда, с които първият етап на строителството няма да се вижда.

След становища на община Созопол, строителна дирекция и Геозащита - Варна от екоинспекция Бургас са разрешили укрепването на свлачището да продължи до 15 април, тъй като след това започва гнезденето на защитен вид птица и строежът ще му пречи.


Междувременно боровата гора край къмпинг "Арапя", голяма част от която беше изсечена, е заградена с плътна телена ограда и мрежа, а строителството на вилно селище с 23 вили е спряно. Според община Царево нарушенията там не са отстранени и на този етап строителят заявява, че само е обезопасил обекта.

В същото време основите на строежа, който се появи на къмпинг "Градина", са заровени, а плановете на инвеститора остават неясни.

За строителството в местността Алепу се разбра през януари. Оказа се, че инвеститорите са получили разрешение за строеж от кмета на община Созопол Панайот Рейзи на 10 септември 2018 г. Строежът трябва да се извършва в два етапа - укрепване на свлачище и строеж на курортен комплекс. В края на януари строежът беше временно спрян, като обяснението на началника на ДНСК Иван Несторов беше, че вместо брегоукрепване направо се полагат бетонни основи на сгради. Глоби обаче нямаше, а впоследствие дейностите продължиха в началото на март.

Дневник