И тази година Териториалното статистическо бюро в Шумен се включва в  две анкетни наблюдения на Националният статистически институт. Те са за статистически данни на използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ), както в предприятията през 2019 г., така и в домакинствата.

В област Шумен, в рамките на наблюдението за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата ще бъдат посетени 132 домакинства от 4 града - Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Смядово и 7 села - Ивански, Панайот Волов, Сини вир, Габрица, Живково, Миланово и Стан. Обект на изследването са домакинствата и лицата в тях на възраст между 16 и 74 навършени години. Темите, за които ще се събира информация са достъп до ИКТ, използване на интернет, на електронно правителство, на електронна търговия, цифрови умения и интернет сигурност.

Предприятията от област Шумен са включени в наблюдението от различни икономически сектори - преработваща промишленост, строителство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности и други. Респондентите имат възможност сами да определят начина, по който да подадат необходимата информация - онлайн или на хартиен носител, чрез анкетиране на място. Наблюдението обхваща теми като използване на компютри, ИКТ специалисти и умения, достъп и използване на интернет, електронен обмен на информация в рамките на предприятието, ИКТ сигурност и електронна търговия.

Наблюдението ще се осъществи от анкетьори-статистици, специално обучени за провеждане на интервюта, които при посещенията си ще се легитимират със служебни карти.

От ТСБ припомнят данните от проучването, проведено сред домакинствата през 2018 г. Според тях лицата на възраст между 16 и 74 навършени години в областта, които използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично е 62.7%  при 63.6% средно за страната. Почти няма разлика в регулярното използване на интернет при мъжете и жените в област Шумен - съответно 62.9 и 62.4%  при данни за страната - 64.9% при мъжете и 62.4% при жените.

ШУМ.БГ