Депутатът консерватор и привърженик на Брекзит Джейкъб Рийс-Мог призова британското правителство да се държи "възможно най-трудно" с ЕС по редица въпроси, включително дългосрочния бюджет на блока, ако излизането на страната бъде отложено за дълго време, предаде "Политико".

"Ако едно дълго отлагане ни остави приклещени в ЕС, трябва да сме възможно най-трудни", написа в "Туитър" Рийс-Мог. "Можем да наложим вето на увеличение на бюджета, да възпрепятстваме евентуална армия на ЕС и да блокираме интеграционистките схеми на господин Макрон", допълни той, имайки предвид възгледите на френския президент Еманюел Макрон за бъдещето на блока.

Изказването му дойде след като премиерът Тереза Мей официално поиска допълнително отлагане на Брекзит до 30 юни 2019 г. В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск тя каза, че иска Великобритания да напусне преди изборите за Европейски парламент през май, но че "ще продължи да провежда отговорна подготовка за провеждането на избори, ако това не се окаже възможно".

Междувременно Туск намекна за вариант за "гъвкаво" удължаване с продължителност до една година според времето, от което Великобритания ще се нуждае, за да излезе от задънената улица по въпроса за Брекзит.

Дневник