Без представител на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което трябва да се обсъдят резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и необходимостта от нови мерки след скандала с апартаментите на управляващи, купени на цени под пазарните.

Миналата седмица президентът Румен Радев обяви, че е снел доверието си от председателя на комисията Пламен Георгиев, чиито имотни сделки се проверяват след публикация на в. "Капитал", че той не е разполагал с доказани средства, за да купи апартамента си на три нива, намиращ се срещу сградата на външното министерство в София. Георгиев е в отпуск, а БСП внесе искане в парламента за освобождаването му. Междувременно управляващите предложиха законови поправки, които позволяват шефът на антикорупционната комисия да не е юрист.

Миналият четвъртък от "Дондуков" 2 съобщиха, че държавният глава е поканил доклад да изнесе заместникът на Георгиев Антон Славчев, за когото в петък Би Ти Ви съобщи, че също е купил апартамент на цени под пазарните. Към момента не е потвърдено дали поканата към Славчев е оттеглена. От антикорупционната комисия са обявили, че са изпратили доклад за днешното заседание на КСНС.

Малко преди 13 часа на "Дондуков" 2 пристигнаха премиерът Бойко Борисов, зам.-председателите на парламента Емил Георгиев (ГЕРБ) и Веселин Марешки ("Воля"), вицепремиерът Екатерина Захариева, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, председателят на Държавна разузнаване ДАР Атанас Атанасов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев и шефът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова. Като представители на парламентарните групи участват и Даниела Дариткова (ГЕРБ), Корнелия Нинова ("БСП за България"), която на влизане поиска нов антикорупционен закон, както и Мустафа Карадайъ (ДПС) и Волен Сидеров ("Обединени патриоти"). За пръв път фоторепортерите и операторите не бяха допуснати за обща снимка на участниците, както и за встъпителните думи на президента.

От прессекретариата на държавния глава припомниха, че това е второто заседание на консултативния съвет, свикано от Румен Радев за предприемане на реални мерки за борба с корупцията. В съобщение на "Дондуков" 2 се посочва, че през октомври 2017 г. членовете на съвета са декларирали, че е необходим комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност; нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията; ефективни институции и механизми както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления. Тези постановки не бяха заложени в цялост в приетия антикорупционен закон, на който държавният глава наложи цялостно вето, обявяват от президентството.

От "Дондуков" 2 посочват, че през януари т.г. Румен Радев е отправил призив за реално противодействие на корупцията в България.

Дневник