Върховната касационна прокуратура и Антикорупционната комисия започват проверка как министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов са придобили имотите си в София.

Проверката започва след постъпил днес сигнал от група народни представители от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и парламентарната група на "Обединени патриоти", както и по медийни публикации.

В сигнала се твърди, че Ангелкова е придобила евтин апартамент в столичния кв. "Овча купел", а медийни публикации намират несъотвествие между доходите и имуществото при Жаблянов. От прокуратурата са разпоредили Антикорупционната комисия да изиска информация за имотите, да се установят всички собственици, фирмите, от които са купени, дали и как са декларирани – продажни цени и платени данъци.

Ще се проверява и произходът на парите, с които са придобити двата имота. От Ангелкова и Жаблянов ще бъде поискано съгласие за разкриване на банковата тайна.

Миналата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов намекна на премиера Бойко Борисов, че още един от министрите в кабинета е придобил апартамент в кв. "Овча купел" на цени под пазарните. Симеонов каза, че имотът е с площ от 142 кв. метра, купен за 61 хил. лв.

По-късно се разбра, че говори за Ангелкова. Тя обясни, че жилището е дарение от родителите ѝ и е купено в груб строеж през 2008 г. То е от 116 кв.м плюс мазе и гараж. Платени са 75 хил. лв. лични средства на родителите ѝ. Министърът показа и нотариален акт за имота.

За вилата на Жаблянов в "Симеоново" съобщи "Биволъ". Според публикацията той я е построил за 360 хил. лв., но в декларацията му за 2013 г. нямало информация за строящата се сграда. След това обявил, че парите за вилата са от заем и спестявания, но бил декларирал само ипотечен заем от ДСК за 67 хил. лв. за купуване на апартамент в кв. "Крива река".

Проверки вече започнаха за имотите, купени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Ваня Колева, Красимир Първанов, Пламен Георгиев, Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов – Елисавета.

Дневник