Заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес започна с въпроси към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, а той си тръгна, след като бе питан дали застава зад думите на съпругата си Елисавета и дали споделя позицията й.

В телевизионно интервю пред Би Ти Ви в неделя Елисавета Панова определи като "извращение с правото" решението на Административен съд - София-град, с което бе потвърдена глобата на Панов от 1000 лв. за това, че не е подал имуществена декларация пред Сметната палата през 2017 г. Освен това тя сподели позицията на Панов в отказа му да декларира имущество пред два органа – Сметната палата и Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Думите й доведоха до въпроси от членовете на съдийската колегия към самия Панов, а той отказа да отговаря на тях. "Нямам намерение да участвам в това, което организирате", заяви председателят на ВКС и напусна заседанието, но коментарите и изказванията по темата не спряха и в негово отсъствие.

Въпросите повдигнаха Боряна Димитрова и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков

Двамата казаха, че са получили обаждания от съдии, които изразили обидата и възмущението си от думите на Панова след интервюто. С предварителната уговорка, че не се интересуват нито от имотното състояние на Панов, нито от личния му живот, Димитрова и Чолаков отправиха въпроси, които били поставени на тях самите от съдии.

"Г-н председател, питaм Ви дали cпoдeлятe изявлeниeто нa вaшaтa cъпpyгa, чe cъдeбният aĸт нa Административния съд - София-град, e "извpaщeниe c пpaвoтo", попита Чолаков.

Драгомир Кояджиков също се включи, като напомни, че в края на миналата година членовете на ВСС са направили опит да зададат въпроси към Панов след негови изказвания, които били включени в дневния ред, но тогава по думите на Кояджиков той избягал. Той също изрази позицията, че магистратите са обидени от интервюто на Елисавета Панова.

Боян Магдалинчев каза, че вижда за пореден път пренебрежително отношение към съдийската колегия. "Аз не знам какво правим тук. Не е нормално председател на ВКС за втори път да излиза без никакъв отговор. Това е отговор за колегите, които поставят тези въпроси", добави Магдалинчев.

Боряна Димитрова и Георги Чолаков не видяха причина Панов да не отговори на поставените въпроси, тъй като е важно да се знае дали вярва на българските съдии и на правосъдието и какво послание отправя.

"Ако смятате, че дневният ред от 15 технически точки е по-важен от морала на съдия №1", посочи Димитрова и добави, че никой нямало да съди Панов за отговора му.

Вероника Имова е на мнение, че кадровите и моралните въпроси вървят ръка за ръка и не може да се решават кадрови, без да се реши един морален въпрос.

"Когато си част от съдебната система и оглавяваш най-високото ниво и непрекъснато създаваш ситуация около себе си, която обективира непрекъсната опозиция на стотици хиляди български магистрати, и осребряваш с този опортюнизъм тяхната работа и резултатите от нея, трябва да обясниш защо го правиш и да кажеш вярваш ли на съдебната система, от която си част и си оправомощен да организираш нейната работа на висотата на конституцията и законите", добави Имова.

"Какъв пример даваш на колегите си, като не спазваш влезли в сила съдебни актове? Как решаваш кадрови въпроси в съдебната система, като не вярваш в нея? Тези въпроси си ги задава всеки съдия. Какво си сторил, за да промениш имиджа на съдебната система, за да възвърнеш вярата на колегите си в това, което правиш", отправи въпросите си Имова.

Двама призоваха заседанието да се проведе без отклонения от дневния ред

Олга Керелска взе думата, като посочи, че заседанието на съдийската колегия би трябвало да се проведе според дневния ред, а въпросите към Панов не са вписани в него като допълнителни точки.

Тя обясни, че не се чувства длъжна да гледа телевизия и не е слушала интервюто на Елисавета Панова. Според нея ВСС може да бъде сезиран с въпроси от съдиите, но по надлежния ред, а не с телефонни обаждания.

Атанаска Дишева се включи в дебата, като посочи, че знае какво прави на заседанието – очаква да участва в дебатите по предварително обявения дневен ред. "Казвате, че не се бъркате в ничий личен живот. Вие това правите. Опитвате се да ни направите участници в някакъв театър по сценарий, който се готви от неделя и вчера, и тази сутрин. Само че участниците на сцената са част от тези, които го готвят", каза Дишева.

След заседанието Боян Магдалинчев продължи темата

Представляващият ВСС коментира пред журналисти, че поведението на Панов е "последователно и повтарящо се", и отново потвърди позицията си, че не смята за нормално председател на върховен съд да си тръгва от заседания, като избягва въпроси.

"Tyĸ нямa мяcтo зa лични oбиди. Ho дa се твъpди, чe eдин влязъл в cилa cъдeбeн aĸт e "извpaщeниe в пpaвoтo?!", коментира Магдалинчев.

Ha въпpoc ĸoлĸo пъти дoceгa oт виcш мaгиcтpaт e иcĸaнo дa ĸoмeнтиpa дeйcтвия нa cъпpyгaтa cи пpeдcтaвлявaщият BCC ĸaзa, чe нe cи cпoмня тaĸъв cлyчaй.

Πoпитaн дaли cлeд днec мнoзинcтвoтo в ĸoлeгиятa плaниpa няĸaĸви ĸoнĸpeтни дeйcтвия зa Πaнoв, той обясни, че нищо не са обсъждали. Той не коментира решението на председателя на ВКС да продължи да работи и да не излиза в отпуск. Призивът на премиера Бойко Борисов бе отправен към всички, които се разследват за имоти, купени на цени под средните за пазара.

В списъка на проверяваните от прокуратурата и Националната агенция по приходите (НАП) влезе и Елисавета Панова. Собствениците на строителната фирма "Артекс" Пламен и Весела Мирянови са кумове на семейство Панови, а преди двамата да сключат брак, Елисавета Панова е купила жилище от тях, преди още сградата да има груб строеж.

Не за пръв път ВСС обсъжда темата с имуществото на Лозан Панов

Не за пръв път ВСС се занима с въпроси, свързани с имотното състояние на Лозан Панов, с негови изявления и публично изявени позиции от страна на съпругата му Елисавета Панова.

Реакции срещу него имаше и заради разпоредената от Панов проверка в Апелативния спецсъд заради делото на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Възражения от съдии предизвика неговата реч пред международна конференция в София.

Призовка му прати Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), беше му наложена глоба от Сметната палата, а паралелно с това започна данъчна проверка от Националната агенция за приходите (НАП).

Дневник