Европейският съюз въвежда нови правила за подобряване на начина, по който държавите членки обменят информация за присъди на граждани на трети държави. Реформираната Европейска информационна система за съдимост (ECRIS) вече ще включва централизирана база данни с информация за присъди на граждани на трети държави и лица без гражданство (т.нар. ECRIS-TCN), се посочва в съобщение на Съвета на ЕС, който официално прие пакета за ECRIS. Това бележи края на законодателния процес.

Базата данни ще бъде достъпна онлайн и органите ще могат лесно да търсят чрез механизъм на принципа наличие/липса на съвпадение – при съвпадение ще се посочват държавите членки, от които може да бъде получена пълна информация от регистрите за съдимост за дадено лице, предаде пресслужбата на Еврокомисията.

Системата ще съдържа само данни за самоличност, включително пръстови отпечатъци и портретни снимки, когато има такива. Тя ще се управлява от eu-LISA – агенцията на ЕС, която отговаря за управлението на широкомащабните информационни системи.

Освен при наказателни производства системата може да се използва и за други позволени цели, например при проверка на лица, които ще работят с деца, или при издаване на разрешителни, например за огнестрелно оръжие.

Тъй като новите правила вече са приети от Европейския парламент, те ще влязат в сила във всички държави от ЕС след публикуването им в Официалния вестник през следващите седмици.

Дневник