© Reuters

Задната страна на рисунката и надписът на Да Винчи.

Задълбочено изследване на най-ранната известна рисунка на Леонардо да Винчи доказа, че той е бил амбидекстър, тоест служил си е еднакво добре и с двете ръце, предаде "Ройтерс", позовавайки се съобщение на флорентинската галерия "Уфици".

Анализът на учените е разкрил неизвестна досега рисунка на Да Винчи, скрита от задната страна на оригиналното произведение. "Това е същинска революция в полето на изследванията за Да Винчи", заяви директорът на "Уфици" Айке Шмид.

Откритието е направено едва месец преди 500-годишнината от смъртта на ренесансовия художник, когато музеи и галерии в цяла Европа организират разнообразни изложби и събития в памет на автора на шедьоври като "Тайната вечеря" и "Мона Лиза".

Най-ранната рисунка на Да Винчи е от 5 август 1473 г. По време на създаването й художникът е бил на 21 години, а тя представлява пейзаж, на който се виждат река Арно и замъкът Монтелупо, намиращи се в покрайнините на Флоренция.

Върху лицевата част на рисунката има надпис от Да Винчи с точната дата, изписан отдясно наляво, както той често е обичал да пише. От задната страна надписът е отляво надясно и е свързан с неформален договор на художника.

Според изследването и двата текста са написани от Да Винчи, а той е бил в състояние да пише отлично както с лявата, така и с дясната си ръка. "Като малък Леонардо да Винчи е бил левичар, но от ранна възраст е бил научен да ползва и дясната си ръка", разказва Сесилия Фросинини, която се занимава с история на изкуството. Тя допълва, че от надписите може да се види, че почеркът на Да Винчи, когато пише с дясната си ръка, е много прецизен.

Според изследване от миналата година способността на Да Винчи да пресъздава реалистично триизмерния свят в картините си вероятно се е дължала на дефект в зрението, който му е позволявал да вижда както двуизмерно, така и триизмерно. Състоянието е вид кривогледство и се нарича интермитентна екзотропия. Ако поставената почти 500 години след смъртта на художника диагноза е вярна, той е виждал света по-плосък, отколкото са го виждали оставалите хора, и това се е отразило върху работата му. 

Дневник