Майкъл Джордан е безапелационно най-великият баскетболист на всички времена според играчите в НБА. Това показва проучване с участието на 127 настоящи състезатели в най-силното и популярно баскетболно първенство в света.

Анкетата е била проведена от 16 април до 1 май. Тя е била анонимна, като е включвала серия от въпроси - от това кой е най-великият баскетболист в историята до това кой заслужава да спечели наградата за най-полезен играч през този сезон.

Цели 73% от анкетираните са посочили Джордан за най-добрия, когото баскетболът някога е виждал. Втори в подреждането с 11.9% от гласовете е настоящата голяма звезда на НБА - Леброн Джеймс. Петкратният шампион с "Лос Анджелис лейкърс" Кобе Брайънт е трети с 10.6%.

На четвърто място е друга легенда на "езерняците" - Карим Абдул-Джабар. Най-резултатният играч в историята на НБА събира 1.7%. Петото място се поделя от Меджик Джонсън, Алън Айвърсън и Кевин Дюрант, които са получили по 1% от гласовете.

По-рано през годината Леброн Джеймс предизвика остър дебат по темата. Той заяви, че има основание да бъде считан за най-великия играч заради легендарния обрат срещу "Голдън стейт уориърс" във финалите на НБА през сезон 2015-16.

Тогава воденият от Джеймс "Кливланд кавалиърс" спечели първата си титла след първия в историята обрат от 1:3 до 4:3. При това той беше постигнат срещу отбора, който подобри един от най-паметните рекорди в НБА - за най-много победи в редовния сезон.

"Голдън стейт" спечели 73 от 82-та си мача и надмина считаното за недостижимо постижение на водения от Джордан "Чикаго булс" (72) през сезон 1995-96.

Наскоро и Кобе Брайънт беше попитан за мнението си по въпроса кой е най-великият в историята. Той посочи себе си на първо място, Джордан - на второ, а Джеймс - на трето.

На въпроса кой заслужава да е най-полезен играч през настоящия сезон 44.3% от играчите са посочили Джеймс Хардън. Лидерът на "Хюстън рокетс" прави забележителна кампания, като подобри няколко рекорда и поддържа средни показатели от 36.1 точки, 7.6 асистенции и 6.6 борби на мач.

Гръцкото чудо Янис Антетокумбо, който изведе "Милуоки бъкс" до първото място в редовния сезон, е втори в анкетата с 38.9%. Пол Джордж от "Оклахома сити тъндър" е трети с 12.7%.

Попитани около кой играч биха изградили отбор, играчите в НБА са поставили на първо място Антетокумбо. Той е събрал 36.4% от гласовете. След него се нареждат Антъни Дейвис от "Ню Орлиънс пеликанс" с 10.4% и Джоел Ембийд от "Филаделфия 76" с 8.8%.

Дневник