Формацията на министър-председателя Бенямин Нетаняху спечели израелските парламентарни избори, осигурявайки му рекорден пети мандат на поста, въпреки изключително близките резултати на съперника му, съобщи местна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

При 97 процента преброени гласове нито една от партиите на кандидатите не получава мнозинство, но Нетаняху е в по-силна позиция да сформира коалицинно правителство с други подкрепили го десни формации.

"Ликуд" на Нетаняху получава засега 35 места в Кнесета. Резултатите показват, че центристкият блок "Синьо и бяло" на съперника му, бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили Бени Ганц, също получава засега 35 места.

Но резултатите показват, че заедно с десните партии, с който вероятно ще сформира управляваща коалиция, Нетаняху ще разполага с мнозинство от около 65 места в парламента от общо 120 места. Левоцентристкият блок е напът да спечели 55 места, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Окончателните резултати се очакват в петък. След обявяването на първите резултати и Нетаняху, и Ганц обявиха победа.

Новият парламент ще положи клетва на 23 април, а новосформираното правителство би трябвало да положи клетва в началото на юни.

Дневник