Парламентът освободи депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който вчера обяви, че подава оставката си. 96 от 106 гласували депутати бяха "За" оставката, въпреки пламенната реч, която държа в защита на Добрев депутатът Георги Марков.

Марков обяви, че въпреки решението на Конституционният съд, което задължава депутатите да одобрят искане за оставка на депутат, той ще гласува против. Това е втората оставка на Добрев в този парламент. Делян Добрев подаде оставката си за първи път през октомври 2017 г след иницииран от БСП скандал за роднински назначения в община Хасково. Партията застана зад депутата и след мощна кампания в негова подкрепа оставката му беше отхвърлена от мнозинството в пленарната зала. Впоследствие Конституционният съд обяви, че депутатите не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно Добрев промени решението си, оттегли оставката си и остава депутат.

Днес Марков, който е бивш конституционен съдия, каза че конституцията го задължава да гласува по съвест. Той се върна към студентските си години и разказа за учебник, в който имало картинки на "криминогенните типове". Марков видял Добрев по телевизията тази сутрин, че Добрев е "едно чудесно момче, с буден и честен поглед". Иронично Марков призова да се върне закона от времето на социализма, че едно семейство има право само на едно жилище. Долу пазара на имоти, да се върнем в комунизма, призова Марков. "В колите ли да живеят народните представители?", попита още той.

Огорчен съм, защото не вярвах, че политиката е мръсна работа, както ми казваха, когато влязох в нея, каза днес по Би Ти Ви Добрев. Вчера той обяви, че ще напусне парламента, защото не иска повече името му да бъде петнено. Добрев повтори, че този път е атакуван с фалшива новина, свързана с имотни сделки на негови роднини. Депутатът изрази съжаление, че никой не обръща внимание на свършеното. "Аз за 10 години има много неща, с които се гордея", каза Добрев.

Оставката на Добрев беше третата за ГЕРБ вчера. Първо заместник областният управител на област София Томи Николов подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов заради медийни публикации.

След това от партийния пресцентър съобщиха, че кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка като кмет и като член на ГЕРБ. Малко по-късно Рейзи опроверга информацията пред БНР и уточни, че напуска само партийните структури и няма намерение да подава оставка като кмет. В понеделник Рейзи и главният счетоводител на общината Златка Мусева бяха отстранени от длъжност от Специализирания наказателен съд.

Дневник