Общо 15 партии и 9 коалиции са подали заявления за участие в европейските избори на 26 май т.г. Тази вечер изтече срокът за подаване на документите в Централната избирателна комисия.

Заявления са подали и 10 инициативни комитета, но комисията трябва да ги регистрира до 15 април.

По традиция първа за участие в изборите се регистрира ГЕРБ, която включи в евродепутатската си листа двама кандидати на СДС. Партиите от другата управляваща формация "Обединени патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака", се регистрираха поотделно за участие на вота, тъй като формациите на Валери Симеонов и Волен Сидеров не искат да са в обща листа. НФСБ се регистрира под името "Патриоти за Валери Симеонов".

След като регистрира коалиция с името "БСП за България", БСП обяви, че ще обжалва регистрацията на отцепниците - АБВ. Водена от създадената от Георги Първанов партия коалиция се регистрира с познатото име "Коалиция за България". След ДПС и партията на Лютви Местан се регистрира за участие в евровота.

Обединението на "Да, България", ДСБ и "Зелените" "Демократична България" и "Движение България на гражданите" се регистрираха поотделно, но преговарят за общо явяване на изборите.

Обединението "Път на младите", за което застават НДСВ и "Новото време", също се регистрира за участие в евровота.

За участие в изборите Веселин Марешки регистрира коалиция "Воля - Българските родолюбци", а Николай Бареков - партията "Презареди България".

Дневник