Личността на Гоце Делчев, неговият произход и дейност, евентуални бъдещи общи чествания на живота и работата му за освобождението. Както и написаното в българските и в македонските учебници по история от Античния период. Около това се опитаха да постигнат съгласие и да изчистят дългогодишните си противоречия български и северно-македонски историци и експерти на двудневна среща в София. Въпреки задълбочените разговори обаче българо-македонската комисия по историческите и образователни въпроси не успя да постигне общи решения. И остави темите отворени за следващата среща през юни.

Комисията, оглавявана от българска страна от професора и дългогодишен дипломат Ангел Димитров, трябваше да прегледа българските учебници по история за пети и шести клас и северно-македонските - за шести и седми клас. И да предложат на двете правителства да вземат мерки за изчистване на спорни въпроси в тях. След края на разговорите обаче до общо решение и предложение не се стигна, се разбра от думите на проф. Димитров и на ръководителя на македонската група - проф. Драги Георгиев след срещата. Познаваме вече учебниците, разменили сме нашите оценки, нека да минат нашите разговори, тогава ще говорим по-конкретно, коментира проф. Димитров.

За момента експертите и от двете страни се въздържат от конкретика за това къде се коренят противоречията. Беше споменато само, че от македонска страна например не са били несъгласни с интерпретацията на някои географски карти в българските учебници. Българските експерти пък смятат, че трябва да се промени тезата от учебниците в Северна Македония, че идването на апостол Павел в Солун е поставило началото на македонска християнска църква.

Проф. Драги Георгиев определи въпросът за Гоце Делчев като чувствителна тема. А проф. Димитров изрази леко разочарование, че в последните два дни не се е стигнало до консенсус, така че България и Македония да могат например заедно да отбележат смъртта на Гоце Делчев на 4 май.
Двамата съпредседатели изразиха оптимизъм за бъдещата работа и припомниха, че окончателните решения все пак се вземат на политическо ниво.

Това беше петото заседание на съвместната комисия. На предишни разговори беше постигнато съгласие България и Северна Македония да почитат съвместно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. Обсъждат и вече случили се съвместни чествания на Св. Св. Кирил и Методий.

Дневник