Министърът на вътрешните работи трябва да поиска оставка на ръководителя на областната дирекция на полицията в Габрово веднага след като се прибере в страната, каза днес в Дубровник пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Министър-председателя изрази съжаление, че напрежението между българи и роми в града стават в момент, когато в чужбина са той, министър Младен Маринов и главния секретар на МВР

Борисов каза, че тримата се прибират в България днес и ще има най-тежки наказания за всички допуснали да се стигне до тук. Премиерът има претенции към ръководителя на дирекцията в Габрово, защото е допуснал в града групи младежи да се "правят на интересни", като пият на детски площадки и тормозят хората.

"Ако ми бяха докладвали, че имат проблеми, щях да им изпратя 100, 200, 300 полицаи. Имаме кадри, имам всичко", обобщи премиерът.

В отговор на въпрос Борисов обяви, че полицаите нямат нужда от повече права, за да се справят с престъпленията, извършени от роми. "Няма незадържан ром, извършил престъпление. Има такива българи. От 12 хиляди затворници 10-11 хиляди са роми", посочи премиерът.

Той не скри, че има и заигравания със страховете на хората. "При предишните избори имаше мигранти. Сега няма и се търсят други етнически напрежения", обобщи премиерът.

Дневник