Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви пред БНТ, че една от първите задачи, които си поставя на новия пост е да установи режим за предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС). По думите България търпи критики от Европейския съюз, защото няма конкретни механизми, по които може да се прекрати мандата на някой от т.нар. трима големи.

Той уточни, че страната е длъжна да направи това, защото вече няколко пъти ѝ е правена забележка. Трябвало да се уточнят критериите при какви нарушения ще могат да бъдат освобождавани от длъжност висшите магистрати и кой орган ще има тези правомощия.

Кирилов подчерта, че това не е атака срещу някой от тримата и нямало нищо общо с личностите които водят трите институции. Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича в края на годината, а председателят на ВКС Лозан Панов често е атакуван от прокуратурата за някои от позициите си. Преди седмица съпругата на Панов - Елисавета, която беше намесена в скандала с придобиването на апартаменти на цени под пазарните, отправи обвинения към Цацаров, че е купил земеделска земя за изключително ниска сума.

"Скандалът с апартаментите като методология залага на усещането за несправедливост. Обективно правото не е нарушено. Това ще стане ясно на мислещите българи. Преди 12-15 години имаше скандали с продажба на общински и държавни имоти. Нашето общество за това време е станало много по-взискателно. Ако това ни е проблемът в борбата с корупцията, значи сме еволюирали за тези години", каза още Кирилов.

Дневник