Съдебният състав в процеса "Иванчева" ще обяви присъдата в началото на следващата седмица, съобщи БНР. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд на първа инстанция.

Днес бяха изслушани пледоариите на обвинението и защитата в делото, по което обвиняеми за подкуп са бившият кмет на софийския район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и соченият от прокуратурата за посредник Петко Дюлгеров.

Прокуратурата поиска затвор със срок между минималния и максималния, предвиден в Наказателния кодекс, който за престъпление, свързано със злоупотреба на длъжностно лице с упражняваната от него власт, варира между 10 и 30 години (по-рано през деня медиите съобщаваха за 15 години - бел. ред.).

Държавното обвинение също така настоява за глоба в размер на 30 000 лева, както и конфискация на цялото имущество на тримата подсъдими. Беше поискано и те повече да не заемат държавни позиции.

Представителите на защитата заявиха, че настоящото дело е пример за това как не се спазват правата на подсъдимите в рамките на досъдебното производство.

Адвокат Димитър Марковски изтъкна, че клиентката му Десислава Иванчева е била лишена от правото на справедлив съдебен процес.

По повод казаното от обвинението, че Иванчева е искала дарение срещу задвижването на преписките за строеж, адвокат Марковски подчерта, че става дума за дарения, направени в полза на жителите на общината, а средствата били вложени в изграждането на детски площадки и зелени площи.

Преди началото на съдебното заседание Иванчева и Петрова изразиха увереност, че ще обвиненията срещу тях ще бъдат отхвърлени. Те възнамеряват да съдят зам. главния прокурор Иван Гешев за това, че по думите им разпространявал в медиите лъжи по техен адрес.

Дневник