След повече от пет часа дебати, остри критики към най-тясното ръководство на БСП и призиви евролистата да се реди според номинациите от партийните структури предложеният от Изпълнителното бюро вариант, в който не фигурира президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, няма да бъде утвърден.

Тази вечер Националният съвет на БСП ще подреди листата с таен вот и по вишегласие, т.е. който събере най-много гласове ще получи по-предна позиция. Освен предложените от ръководството имена в избора ще участват Сергей Станишев, Антон Кутев, Валери Жаблянов и Борислав Гуцанов.

Засега са сигурни само местата на водача Елена Йончева, както и на гражданската квота и коалиционните партньори. На четвърто място е началникът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, макар и социалисти да са предложили да е на по-задна позиция. Той обяви, че е приел да участва, защото БСП е единствената опозиция, а държавният глава - основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата.

На десето място е бившият депутат от НФСБ и лидер на партия "Българска пролет" Велизар Енчев, който твърди, че разбрал за номинацията снощи. На последно място е Емил Георгиев от "Екогласност".

Дебатът

На влизане на "Позитано" 20 тази сутрин Сергей Станишев обяви, че БСП започва да прилича на вождистка партия като ГЕРБ, а листата била подарък за партията на Бойко Борисов. Той каза, че има кампания за противопоставяне между БСП и ПЕС и тогава въпросът бил какво дири БСП в ПЕС.

Много от участниците в пленума са поискали партията да се определи спрямо европейското политическо семейство, както и бъдещите евродепутати да кажат дали ще бъдат част от групата на социалистите и демократите в следващия европарламент.

Социалистът Георги Божинов предложил Станишев да бъде включен на второ място, а журналистът Велислава Дърева добавила, че след Йончева той има най-много номинации от партийните структури и е несериозно да е извън листата. Бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов намекнал, че ако Корнелия Нинова върне Станишев в България, той може да й стане конкурент за поста.

Имало мнения, че Станишев не трябва да е в листата, за да бъде тя избираема. Припомнено било как през 2014 г. той казал, че само ще води листата, а после не се отказал и станал евродепутат.

Кандидатите

Останалите кандидати, които ще участват в тайния вот, са предложените от бюрото хора. Според първоначалната листа на второ място трябваше да е дългогодишният зам.-председател на БСП Янаки Стоилов, който не бе кандидат за депутата на последните парламентарни избори заради изискването на Корнелия Нинова за мандатност. А на трето място - зам.-председателят на партията Деница Златева.

На пето място беше предложен депутатът проф. Румен Гечев, който бе вицепремиер в кабинета на Жан Виденов. Сред кандидатите са колегите му Петър Витанов и Димитър Данчев, както и досегашният евродепутат Момчил Неков.

Сред номинираните са още бившият зам.-министър на образованието Иван Кръстев, който бе кандидат за депутат на миналите избори, автомобилният състезател Крум Дончев и зам.-председателят на клуб "Милениум" Цветелина Пенкова.

Дневник