Медиите коментират обширно как бебето на принц Хари и съпругата му, херцогинята на Съсекс Меган няма да е лишено от лукс и удобства. За американските данъчни власти обаче по-важно е колко точно ще струват тези привилегии, отбелязва "Франс прес".

Причината за този интерес е в това, че бебето ще има двойно гражданство - британско заради баща си и американско заради майка си.

Когато един от родителите е американец, живял в САЩ пет години, като поне две от тях са след навършване на 14 години, бебето автоматично получава гражданство, казва Дейвид Трейтъл, основател на "Америкън такс ритърнс" (American Tax Returns), консултантска компания за американци, живеещи във Великобритания.

Такъв е случаят с Меган, коментира специалистът, допълвайки, че това е първият подобен в британското кралско семейство.

Американското гражданство, освен привилегии обаче, носи и доста ограничения - като всеки американец, който е роден, израснал и умрял някъде по света, всяка година детето на Меган Маркъл и принц Хари ще трябва да декларира финансовото си състояние пред данъчните.

От момента на раждане парите, депозирани в банки от кралската двойка, трябва надлежно да бъдат отчитани пред данъчните власти.

Забравете за личната информация, казва Трейтъл. По думите му американските данъчни власти ще знаят много повече за богатството на двойката с помощта на данъчните декларации на двойката и на майката.

Данъчните ще искат всеки ценен подарък, направен на детето от хора, които не са граждани на САЩ, да бъде деклариран като актив. Така например, ако кралицата реши да подари на бебето красива книга за изкуство от кралската колекция с картини на Ван Гог или Хуан Миро, а подаръкът е на стойност над 100 хил. долара, той ще трябва да бъде деклариран, обяснява данъчният експерт.

За сметка на това подаръците, получени от Меган Маркъл по повод предстоящото й раждане на т.нар. "бебешки душ" в Ню Йорк, няма нужда да се декларират, ако са подарени от американци.

Въпреки, че подготовката на данъчните декларации на майката и на детето ще се окаже доста времеемко занимание за техните счетоводители, може и да не се наложи те да плащат много големи данъци, тъй като има възможност те да бъдат компенсирани от налозите, платени във Великобритания, коментира данъчният специалист Лора Сандърс пред в."Уолстрийт джърнъл".

В случай на невярна данъчна декларация, глобите са изключително сериозни и дори британското кралско семейство не може да се измъкне от тях.

Има обаче и начини някои главоболия покрай тях да бъдат спестени, ако Меган реши да се откаже от американското си гражданство. Дори и в този случай обаче за детето декларации ще трябва да се подават, докато то навърши 18 години.

Дневник