Върховна касационна прокуратура започна проверка на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев заради медийни сигнали за злоупотреби със средства на Европейския съюз, става известно от съобщение на прокуратурата.

Повод е съвместно разследване на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз", в което се разкрива, че зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота която са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Имението е от половин декар, но не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм, сочи разследването.

Прокуратурата е изискала от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) заверено копие от проекта, финансиран по Програма за развитие на селските райони (ПРСР), цитиран в публикациите – "Изграждане на жилищна сграда за гости в м."Чинар куши" гр. Сандански". 

Предстои снемането на писмени обяснения от лица, длъжностни лица от ДФЗ, работили по одобряването на заявлението за подпомагане, последващото оторизиране на плащанията, както и за спазване на задължението на бенефициента в срок от 5 години след сключване на договора.

Александър Манолев купува терена от 1.8 хил. кв. м по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата "Ди Ди Ви". След това учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с разгърната площ от половин декара на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е допълнено с ограда, басейн и паркоустройство. Специалната екстра на къщата е, че има тръбопровод от 3 км, който осигурява минерална вода от Сандански.

Фирмата пише проект до фонд "Земеделие" и печели субсидия от 390.1 хил. лв. по европейската програма, за да построи къща за гости. Общата стойност на проекта е за 564. 1 хил. лв. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е прието почти без забележки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на Държавен фонд "Земеделие". През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващата вила излиза на собствениците само 170 хил. лв.

"Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор", коментира Алсекдандър Манолев пред "Биволъ".

Проверката в кадастъра и имотния регистър показва, че Манолев има множество сделки за земи в района на Сандански и имотите са на негово име, се допълва в разследването. Земята, на която е построена "къщата за гости" е негова собственост и в момента. Няма никакви данни тя да е продадена, а са налични единствено данни за учредено безсрочно и възмездно право на строеж в полза на фирмата.

Коментарът на Румен Порожанов, цитиран от "Бивол" е, че през декември 2015 г. като шеф на ДФЗ е разписал протокол с одобрение на много проекти, но не е гледал в детайли и не е запознат с всеки един от тях. Той се позова на процедурите в ДФЗ, според които ако обектът отговаря на изискванията няма пречка да не бъде одобрен. За да има контрол за добросъвестност на бенефициентите трябва да се подават сигнали, добавя Порожанов.

Дневник