Още 8 язовира на община Шумен, да бъдат прехвърлени за стопанисване на държавата, предлага в докладна записка до Общинския съвет кметът Любомир Христов. По този начин общината се отказва от собствеността си на всички язовири на нейна територия. Те са общо 14, а 6 от тях бяха прехвърлени на държавата през септември миналата година.

„Язовирите са в лошо състояние, постоянно възникват проблеми или със стената или с изпускателите и други съоръжения. Средствата от наеми, които получава общината, не са достатъчни, за да може тя да поддържа язовирите в безопасно състояние“, мотивира намерението на администрацията заместник-кметът по икономическо развитие Росица Антонова.

Администрацията предлага на държавата да бъдат прехвърлени язовирите в Белокопитово,  Костена река, Друмево, Илия Блъсков, Велино, Новосел и двата водоема край Царев брод. В докладната записка се посочва, че в тези язовири има много наноси, част от тях нуждаят от рекултивация, други от цялостни ремонти на съоръженията им.

От държавата вече се стопанисват водните съоръжения в селата Ивански, Дибич, Градище, Овчарово, Салманово и „Соара“ в землището на кв. „Дивдядово“.

Безвъзмездното прехвърляне на язовири на държавата стана възможно с последната промяна на Закона за водите, с която се даде възможност на общините да решат от кои водоеми искат да се освободят.

ШУМ.БГ