93 деца от четирите групи на ДГ “Смехорани” днес показаха как се действа по време на земетресение и пожар и получиха “отличен” от новите им приятели – пожарникари, полицаи и медици от Центъра за спешна медицинска помощ.

Практическото занятие е част от плана на детската градина за действие при бедствени ситуации. В него се включиха децата, учителите, помощният персонал, два пожарни екипа, един полицейски и екип от ЦСМП. Те участваха със специализирани автомобили в режим на светлинен и звуков сигнал при отцепен район, точно както в реална обстановка.

“Нашите деца имат нужните знания, правим обучения как се действа при земетресение и те знаят как да реагират, а днес ще го покажат на практика”, каза директорът на градината Румяна Русева.

Занятието започна с открит урок пред учители от други детски градини. Децата разказаха как се действа при различни бедствия – наводнение, пожар, земетресение, илюстрирани с рисунки, намиращи се в  “Къщичка на знанията -112”. Урокът бе прекъснат от звуков сигнал за земетресение, който децата много добре познават. Те веднага заеха местата си под масички и трегери, след което се разбра, че вследствие на земетресението е възникнал пожар в кухнята на детската градината и това наложи децата бързо да поставят памучни марлени превръзки и да бъдат евакуирани. 

До идването на пожарна, линейка и полиция при проверка на присъстващите в двора на градината се установи, че две от децата и кухненски работник не са сред тях. Пристигналите огнеборци изнесоха от сградата двете деца, които бяха с травми след паднали предмети при земетресението, както и кухненския работник, който бе с изгаряния от пожара. Веднага им бе оказана първа помощ и пострадалите бяха закарани в болницата.

След практическата част децата се запознаха, благодариха и аплодираха новите си приятели – пожарникари, полицаи, медици. Те научиха повече за професиите им, направиха си снимки със своите “спасители” и разгледаха пожарната кола, линейката и полицейския автомобил.

ШУМ.БГ