"Колекцията на Иван Радев" е изложба с творби от фонда на Художествената галерия "Елена Карамихайлова", която ще бъде открита утре, петък - 19 април от 18.00 часа, ІІ етаж на Галерията.

В изложбата са включени творби от художниците Златю Бояджиев, Петър Урумов, Иван Пенков, Емил Стойчев, Преслав Кършовски, Теофан Сокеров, Генко Генков, Енчо Пиронков, Стоян Илиев, Михалис Гарудис, Васка Емануилова, Любомир Далчев, Димчо Лучиянов, Кирил Шиваров, Ненко Ненков и оригинални възрожденски щампи от Самоковската школа, представляващи двете фамилии Калинкови и Карастоянови.

Дарението постъпва във фонда на Галерията през 2003 г. чрез Национален дарителски фонд 13 века България.

Иван Радев Русев е роден на 6 януари 1921 г. в Шумен. През 1943 г. постъпва в Държавната художествена академия в София, учи живопис при проф. Борис Митов и при проф. Илия Петров, завършва през 1948.

Бил е заместник-главен и главен редактор на списание „Картинна галерия” и „Промишлена естетика и декоративно изкуство”. Преподавал е във Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович” от 1958 до 1971 г. по Близо едно десетилетие Радев е главен художник на София (1973 - 1980). Работи в сферата на художествено-пространственото оформление и декоративно- монументалното изкуство, създава повече от 120 художествено пространствени оформления на музеи, изложби с културен, исторически и политически характер, интериори и панаирни палати в страната и чужбина.
Умира на 6 юли 2009 г.

„... Да стана колекционер ми помогнаха няколко неща: възможността ми да пътувам по света и да опознавам музеите, работата ми като редактор в списания за изкуството, жаждата ми да трупам знания и не на последно място – стремежът ми да запазя траен спомен от автори, които високо ценя. За това сега мога да река, че не наличието на пари ми позволи да събера ценности, а по-скоро друго-досега ми с много имена на творци. ”  Това са думи на Иван Радев по време на разговора му с Камен Васевски.

ШУМ.БГ