Експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Шумен извършиха проверки в находищата на блатното кокиче, намиращи се в преславските села Осмар и Кочово.

Проверките имат за цел да се установи общото състояние на растенията и характеристиката на популацията им към момента. Резултатите на екоекспертите са показали добро и нормално състояние на блатните кокичета, които са под специален режим на ползване и включени в Червената книга на  България в категория на видовете „застрашен“.

Екоекспертите са извършили проверките заедно с представители на Община Велики Преслав и кметствата в с. Осмар и с. Кочово, като за всяко едно от находищата е съставен протокол и резултатите ще бъдат изпратени в екоминистерството. След анализ на извършените проверки на всички находища на блатно кокиче в страната, ще бъде издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или позволява събирането на блатно кокиче във всички находища през 2019 година.

От РИОСВ припомнят, че блатното кокиче, което цъфти през периода април-май се използва в химико-фармацевтичната промишленост за производство на нивалин, прилагащ се при лечение на детски паралич, болести на периферната и централна нервна система, неврит, невралгия.

ШУМ.БГ