И тази година едва около 60% от институциите са публикували бюджетите на сайтовете си - общо 343. За сравнение през 2018 година те са били 355, а през 2017 - 312.

Това показват данните от проучване на "Програма достъп до информация" (ПДИ), проведено от 22 февруари до 12 април тази година, в което са проверени сайтовете на 564 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт. На базата на събраната информация е направен общ рейтинг на прозрачност и карта на финансовата и бюджетна прозрачност, които бяха представени на пресконференция днес.

В рамките на проучването са подадени 564 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2018 година. От приемането на закона през 2000 година, институциите имат задължение за изготвянето и публикуването на отчет, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това, а след измененията на закона от 2008 г. - и за публикуването му в интернет.

Тази година има намаляване на публикуването на финансовите отчети, отбелязаха от Програма "Достъп до информация" при представянето на рейтинга на прозрачност, но отчетоха, че е така, защото не е приключила процедурата за миналата година. Едва 95 от институциите са публикували финансовите си отчети за миналата година на сайтовете си. За 2017 година те са били 262, а за 2016 - 219. От програмата са обобщили резултатите по индикатори, в които е представена финансовата прозрачност по вид на институцията и по области.

Общините Банско и Аксаково са с най-висок рейтинг

В картата на прозрачността на общините те получават по 27 точки. Най-ниско в класацията са общините Етрополе, Симитли и Бяла в Русенско. Пълният рейтинг на общините може да се разгледа тук.

Посочено беше, че навсякъде има увеличение на индикаторите. В сравнителния рейтинг на институциите най-високо е община Търговище, следвана от Девня и Белоградчик. В този раздел най-ниско е националният компенсационен жилищен фонд.

Картата на финансовата и бюджетна прозрачност на общините визуализира резултатите за изпълнение на задълженията на общините, които обхващат публикуването на бюджети, финансови отчети, датата на публичното обсъждане на проектите за бюджети и финансови отчети, информация за обществените поръчки в секция "Профил на купувача" и декларациите по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

На 2 април Програма "Достъп до информация" е изпратила предварително резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка и е отразила постъпилите коментари. Защото заради особеностите на сайтовете изследователите са срещнали затруднения с намирането на информация. "Например проектобюджетът, който общините трябва да обявят, понякога съобщението за общественото му обсъждане може да бъде намерено не в секция "Бюджет и финанси", а в обяви", отбеляза Гергана Жулева - изпълнителен директор и съосновател на програмата. От ПДИ приветстваха предложението на правителството да се уеднаквят всички сайтове на администрацията.

Министерският съвет и министерството на финансите - най-прозрачни

Над една трета от министерствата са публикували достъпна информация, отчетоха от Програма "Достъп до информация". В общата класация на прозрачност Министерският съвет и Министерството на финансите са с най-висок рейтинг, а който включва въпроси дали на интернет страниците на институциите са публикувани как да се получава обществена информация от граждани, публикувани ли са бюджетите и тяхното изпълнение, както и дали са достъпни стратегиите, програмите, плановете и други.

Общо 510 от институциите са осигурили пълен достъп до информацията, 4, сред които Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), са отказали, обобщиха от ПДИ. Общо 450 институции са отговорили в срок, а 70 - след срока. Така и не са отговорили 44 институции, информира Кирил Терзийски. Общо 55 на сто организациите са публикували декларациите за конфликт на интереси на служителите си.

Отчетено е увеличение по всички индикатори

Нивото на прозрачност през 2019 е оценявано с точки по 119 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, 133 индикатора за общините, и 96 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт.

"Има рязко подобрение в публикуването на проекти за нормативни актове за институциите, които ги изработват и ги предоставят за обществено обсъждане. Но освен проекта на нормативният акт, трябва да се публикуват и предварителните оценки за въздействието, мотивите, докладът от общественото обсъждане. Там рязко спада изпълнението на публикациите", коментира Жулева. Голямо е увеличението и на секциите "Достъп до информация", добави тя.

Сред препоръките на ПДИ Жулева посочи, че трябва да се обърне внимание на мениджмънта на вътрешните информационни системи - да е ясно на самите служители какво е за публикуване и кое може да изчака.

Най-големият проблем - работата с електронните заявления

"Без заявителят да бъде информиран, че заявлението му е пристигнало и регистрирано, той няма как да разбере нищо по-нататък. Срокът е три дни от регистрацията. Защото заявлението може да е отишло в "спам", да се е променил имейла и т.н.", отбеляза Жулева.

Дневник