Театралните и филмови режисьори Галин Стоев и Камен Калев бяха удостоени със степента Кавалер на Ордена за изкуство и култура. Те им бяха връчени лично от посланика на Франция Ерик Льобедел, обяви френското посолство в своя профил в "Туитър".

Орденът е висше държавно отличие във Франция, учреден през 1957 г. и се присъжда за "значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство". Сред останалите известни негови носители през годините са още писателят Рей Бредбъри и актьорът Доналд Съдърланд.

Галин Стоев, който в момента е директор на Националния театър в Тулуза, Франция, е носител на множество отличия и в България. През 2018 г. той взе "Икар" за режисурата на спектакъла "Танцът Делхи" на Народен театър "Иван Вазов", който бе представен и в театъра, ръководен от Стоев. През 2017 г. филмът "Безкрайната градина" откри фестивала "Киномания", а през 2001 г. неговият спектакъл "Аркадия" получи "Аскеер" за най-добро театрално представление.

Камен Калев завършва НАТФИЗ и продължава образованието си в Националната академия за кинозикуство "Фемис" в Париж. През 2009 г. неговият филм "Източни пиеси" е включен в програмата на филмовия фестивал в Кан, а след това прави още филмите "Островът" (2010 г.) и "С лице надолу" (2015 г.).

Дневник