За поредна година област Шумен се нарежда на 10-то място сред 28–те области в страната по брой на трудовите злополуки. През 2018 г. в Териториалното поделение на НОИ – Шумен са декларирани 82 злополуки, 3 от които не са признати за трудови. За сравнение през 2017 г. са декларирани общо 87 злополуки, 5 от които не са признати за трудови. Данните съобщиха от ТП на НОИ в Шумен.

От там уточниха, че през миналата година на работното място във връзка или по повод на извършваната работа са възникнали 66 трудови злополуки. През периода има една регистрирана злополука със смъртен изход. Към настоящия момент няма данни за злополуки, довели до инвалидност на пострадалите през 2018 г. лица.

Най-много трудови злополуки са допуснати в производството на основни метали – 10, в  хуманно здравеопазване – 10, държавно управление – 10. През разглеждания период няма ясно изявена тенденция по месеци или сезони за възникване на злополуките.

През 2018 г. ТП на НОИ - Шумен съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ са осъществили 11 разследвания на трудови злополуки, допуснати с 11 лица. Извършени са 12 проверки по спазване на нормативните актове на държавното обществено осигуряване. Няма издадени предписания, но са съставени 4 акта за недеклариране на трудова злополука в законно установения срок.

През 2018 г., както и до настоящия момент на територията на Шуменска област няма регистрирани случаи с професионално заболяване.

ШУМ.БГ