Повече от 400 души се събраха  в Драматично-кукления театър “Васил Друмев на концерт, който организира община Шумен по  повод приключване на работата по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Гости, участници, деца и ученици, родители, учители и партньори се запознаха с постигнатите по проекта резултати и се насладиха на прекрасните изпълнения на децата от ДГ “Пролетна дъга” и Обединеното училище “Христо Ботев” в село Ивански. В концерта участваха и танцовият състав към СУ “Сава Доброплодни” “Луди млади” с ръководител Борис Иванов, а подарък за партньорите и за публиката бяха изпълненията на Веселин Маринов.

На празничната вечер присъства кметът Любомир Христов и ръководителят на звеното за управление на Програма ЗОВ Ирина Файон, която поздрави участниците за успешното изпълнение на дейностите по проекта.

От общината припомнят, че проектът е насочен към социалното приобщаване на роми и други уязвими групи от кварталите “Млада гвардия”, “Еверест”, “Витоша” в Шумен и в село Ивански. За успешното реализиране на дейностите по него в продължение на две години и половина работиха учители, социални работници, доброволци и медиатори, университетски преподаватели, лекари, медицински сестри и експерти от общината под ръководството на управляващия орган от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Целевата група са деца до десет години, защото социалното приобщаване започва от най-ранна възраст, а семействата имат ключова роля за пълноценното интегриране на малцинствата.

Здравни медиатори, доброволци и сътрудници съставиха обща картина на социалния статус на населението. Картотекираха бременните жени, младите хора, които не са обхванати  от задължителните медицински прегледи, както и малките деца, които нямат задължителните имунизации. Осигурен беше по-лесен достъп до здравни услуги и профилактични прегледи.

Благодарение на работата по проекта беше намален процентът на ранно отпадащите от образователните структури деца и ученици. Организираните допълнителни занимания в летните, наваксващите и уикенд училищата дават добри резултати, защото помагат за затвърждаване на знанията и попълване на пропуските. Създадени бяха училища за родители, които да мотивират и да подготвят младите хора да бъдат по-добри родители. Изградена е удобна и модерна образователна среда в детската градина в Шумен и в училището в Ивански, изцяло обновена е здравната служба в селото.

Проектът на Община Шумен “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” се реализира по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички) в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

ШУМ.БГ