Мъж, който на демонстрация на френските "жълти жилетки" преди десетина дни отправи призиви към полицаите да се самоубиват, беше осъден днес на осем месеца затвор условно, предаде агенция "Франс прес".

Безработният 49-годишен готвач ще трябва да положи също 180 часа общественополезен труд, като е длъжен да си намери работа и да изплати по 500 евро на всеки от двамата полицаи, подали срещу него жалба за нанесени морални вреди.

На 20 април заедно с други участници в парижкото шествие на "жълтите жилетки" той крещял "Самоубийте се, самоубийте се!" срещу силите на реда. По този повод "Франс прес" припомня, че от началото на годината френската полиция е засегната от безпрецедентна вълна от самоубийства.

Всичко започна, след като бременна жена беше блъскана от силите на реда, оправда се подсъдимият, облечен в черна тениска с лика на бившия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар. Мъжът, участвал във всички демонстрации с искане за социална и данъчна справедливост, организирани в съботите от пет месеца насам, заяви, че "не е престъпник".

Просто ми се изплъзна. Не го мислех наистина. Беше миг на безразсъдство, обясни той и уточни, че не е подстрекавал никого да вика подобни фрази. Призивите бяха остро осъдени от френската политическа класа и полицейските профсъюзи.

От началото на годината във Франция са се самоубили 28 полицаи. Вчера вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви създаването на звено за предотвратяване на самоубийства./БТА

Дневник