Франция се готви за протести днес, дело на все още недоволните "жълти жилетки", на анархистка група и на профсъюзи.

"Призоваваме революционерите във Франция навсякъде другаде, всички, които искат промяна, да дойдат и да проведем целенасочена и борбена демонстрация", пишат организаторите на големия протест на "жълтите жилетки" и анархистите от Black Bloc.

Миналогодишният протест на Black Bloc завърши със сблъсъци, вандалски прояви в няколко магазина и подпален ресторант на веригата "Макдоналдс".

"Пристигането на Black Bloc позволява на "жълтите жилетки" да увеличат броя си и да включат по-млади хора в демонстрациите", коментира Каролин Лафайе, изследовател на радикализма, цитирана от The Local France.
Полицията оценява ситуацията като "високорискова", а от профсъюза SGP предупредиха, че е неизбежно силите на реда да употребят насилие, когато се изправят пред "екстремисти, които искат да се бият". Тази година ще бъдат мобилизирани двойно повече полицейски екипи.

Освен протестът на "жилетките" и анархистите утре се очакват и традиционните демонстрации на профсъюзите CGT, FSU и Union Solidaires с искания за "честна и прогресивна данъчна система", повече обществени услуги и "социална защита".

Преди дни френската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращи "жълти жилетки", които се опитаха да достигнат сградата на Европейския парламент в Страсбург по време на 25-ите поредни протести срещу политиката на президента Еманюел Макрон.

Протестиращите излязоха отново на улиците два дни след като в отговор на протестите Макрон направи политически предложения, включващи данъчни облекчения на стойност около 5 милиарда евро.

Протестите започнаха през ноември заради повишаването на цените на горивата, но се превърнаха в бунт срещу политици и правителство, което "жълтите жилетки" смятат за откъснато от народа. Много от участниците в движението, което няма лидерска структура, заявиха, че предложенията на президента не са достатъчни и повечето от тях не са достатъчно конкретни.

Дневник