На днешната дата преди 500 години Леонардо да Винчи умира на възраст от 67 години. Той остава в историята като един от най-големите художници, въпреки че оцелелите до наши дни платна от него са по-малко от 20. При все това две от най-известните картини в света са "Мона Лиза" и "Тайната вечеря". А геният на Леонардо да Винчи се проявява в много области, между които и архитектурата, математиката, геологията, картографията и инженерството, пише Си Ен Ен.

През 2017 г. смятаната за изгубена картина "Спасителят на света" беше продадена на търг за 450 млн. долара. Учените все още спорят дали автор на платното е действително Да Винчи, но едно е сигурно - оттогава "Спасителят на света" не спира да привлича вниманието на медиите. А днес къде се намира картината не е известно.

Леонардо да Винчи се ражда на 15 април, 1452 г. в селце близо до Тоскана, намиращо се в околностите на градчето Винчи. Майка му, Катерина, произхожда от селско семейство, а баща му, Сер Пиеро да Винчи, е нотариус от една от най-важните фамилии в града. Въпреки че Леонардо е негов незаконен син, Сер Пиеро го взема да живее в имението му и се грижи за неговото образование.

На 14-годишна възраст Леонардо да Винчи започва да учи живопис и скулптура при известния флорентински художник Андреа дел Верокио. По време на неговото 10-годишно обучение е обвинен в содомия и е застрашен от смъртна присъда, но за негов късмет обвиненията са оттеглени.

Да Винчи не се жени до края на живота си. Той има няколко ученици и помощници, за които се говори, че може би са били негови любовници. Един от тях е Джан Джакомо Капроти, който също става художник. Смята се, че именно той е наследил картините на Леонардо след смъртта му, между които и "Мона Лиза", която сега е собственост на Лувъра. Френският музей притежава 5 платна на италианския майстор. Това е и най-голямата колекция на произведения на Да Винчи в света.

За да отбележи 500-годишнината от смъртта на ренесансовия гений, Лувърът подготвя мащабна изложба, която ще бъде открита през октомври. В нея ще бъдат събрани възможно най-голям брой платна на Да Винчи, част от които никога не са били излагани заедно. Организаторите очакват такъв интерес, че желаещите да посетят събитието ще трябва да имат резервация. Билетите ще бъдат пуснати в продажба през юни.

Музеят на Леонардо в града Винчи на свой ред представя изложба с най-ранните известни скици и рисунки на художника, в част от които са изобразени околностите на града. В Милано честванията са съсредоточени най-вече около Замъка на Сфорците, където посетителите ще могат да видят реставрираните стенописи на Да Винчи. А във Венеция до месец юли ще бъде изложена най-известната рисунка на художника "Витрувиански човек" - нещо, което се случва изключително рядко, защото с оглед на нейното опазване тя рядко се показва пред публика.

В Лондон на изложба в Бъкингамския дворец, която ще бъде открита на 24 май, ще бъдат показани над 200 оригинални рисунки и скици на Да Винчи. Те са съвсем малка част от бележниците на художника, които включват 7200 страници с бележки и скици по теми като анатомия, астрономия и физика. Според организаторите това е най-голямата изложба на Да Винчи в последните 65 години.

Леонардо да Винчи прекарва последните години от живота си във Франция, където работи в двора на Франсоа I като художник и скулптор. Умира в града Амбоаз, а гробът му е загубен, след като църквата "Свети Флорентин" е частично разрушена по време на Френската революция, а в началото на 19 век е съборена.

По повод на годишнината от смърта на Да Винчи в страницата на Си Ен Ен в интернет всеки желаещ може да провери с какво се е занимавал италианският художник, когато е бил на неговата възраст.

Дневник