Бели гълъби пуснаха днес в небето над Шумен децата от ДГ „Светулка“ като по този начин отправиха своето послание за мир и отбелязаха 9 май – Денят на Европа.

Цветни, шарени, усмихнати да са хората на Стария континент, каквито бяха днес децата, си пожелаха учители, родители и гости, дошли на празника в детската градина. В двора на забавачката тази сутрин малчуганите развяха знаменца на Европейския съюз и на всички държави от Стария континент и отправиха още едно послание – Европа да бъде обединена.

Празникът започна с химна на Европа „Ода на радостта“. „Днес Европа празнува победата на мира. Празнуваме и ние, защото сме част от Европейския съюз. Съюзът е едно уникално партньорство между 28 държави. Вече половин век ЕС гарантира мир, стабилност и благоденствие“, обясни на децата учителката в ДГ „Светулка“ Росица Иванова. След това малчуганите изредиха всички държави членки на ЕС. Росица Иванова добави, че всяка една страна в Европа има своя идентичност, която трябва да запази, като част от общия Европейски съюз.

Празникът за Деня на Европа продължи с изпълнения на стихотворението „Високи, сини планини“, песента „Дули-дули“ и пресъздаване на обичая Йерменлия. След това децата се включиха в спортни, състезателни игри.

ШУМ.БГ