Химните на Европа и България прозвучаха днес на пл. „Кристал“по повод 9 май - Денят на Европа и 74 г. от победата над хитлерофашизма. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци се състоя и тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по случай празника.

„На 9 май преди 74 години се слага край на най-унищожителната война, която Европа и светът познават. На този ден светът си отдъхва от ужасите на войната. Заслуга за победата е на всички страни и армии, воювали срещу хитлерофашизма. Ние следващите поколения не бива да забравяме колко неимоверен труд е положен за тази победа“, каза в словото си деканът на Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" полковник доцент доктор инженер Дилян Димитров. Той припомни част от военните действия и големите битки през Втората световна война – при Брестката крепост, Ленинград, Севастопол, Одеса, Москва, Сталинград и др.

„9 май е на само Ден на победата. На този ден през 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, предлага неговата страна, Германия и другите западноевропейски държави да обединят производството си на въглища и стомана като първа реална стъпка към създаването на Европейската федерация. Шуман призовава да се създаде наднационална европейска институция. Това предложение остава в историята и се счита за основа на днешна обединена Европа. 9 май е еднакво достоен Ден на Европа и Ден на победата“, завърши словото си Дилян Димитров.

На ритуала присъстваха граждани, представители на институции в Шумен. В тържественото отбелязване на 9 май се включиха и гостите от румънския град Браила - кметът г-н Виорел Мариан Драгомир, съпругата му г-жа Космина Драгомир и зам.-кметът по техническите въпроси – г-н Александру Джантия Крикан. Те са в Шумен по повод празника на града 11 май.

ШУМ.БГ