Първото нещо, което ще направи новият македонски президент Стево Пендаровски, е да започне работа с опозицията. Това обяви той при речта си след полагането на клетва днес. Пендаровски беше избран на балотажа, провел се на 5 май, като спечели 51.66% от гласовете.

"Разделението намалява нашия потенциал за развитие. В Европа няма толкова малка страна, която да е толкова разделена. Аз публично се ангажирам да бъда президент на всички, както на тези, които гласуваха за мен, така и на онези, които гласуваха за съперниците, също и на тези, които не гласуваха", заяви Пендаровки, предаде македонското издание "Фактор", цитирано от агенция "Фокус".

Той допълни, че ще търси по-широк консенсус и по въпроси като членството на Северна Македония в НАТО и ЕС. Пендаровски се закани, че ще има нулева толерантност към корупцията и непотизма.

Неговото мнение е, че властта, опозицията и бизнесът трябва да работят заедно. "Отличните отношения с нашите пет съседи и регионалното сътрудничество ще бъдат приоритет. Имам ясна цел да подкрепя гражданския сектор и свободата на медиите", каза още Пендаровски.

Основната част от инаугурацията на новия президент на Северна Македония се проведе в парламента на страната, където встъпващият в длъжност държавен глава положи клетва пред присъстващите. Сред гостите на церемонията бяха депутати, министри, лидери на духовенството, представители на армията и дипломатическия корпус, както и държавните глави на редица чужди държави. Сред задграничните гости бяха президентът на България Румен Радев, президентът на Сърбия Александър Вучич, държавният глава на Албания Илир Мета и косовският президент Хашим Тачи.

След церемонията по встъпване в длъжност на Пендаровки сръбският държавен глава Александър Вучич заяви, че смята, че двете страни ще премахнат съществуващите неразбирателства между тях, предаде македонското издание "Плюс Инфо", цитирано от "Фокус".

Вучич заяви пред репортери, че през тази година ще изпрати официална покана към Пендаровски да посети Белград. "Ще се опитаме да премахнем тези неразбирателства. Смятам, че имаме достатъчно капацитет за това. Мисля, че такова желание съществува и в Скопие", каза още сръбският президент.

Дневник