Нова система ще даде възможност на държавите членки своевременно да обменят данни за ДДС и да ги обработват съвместно, което ще ускори процеса на разкриване на подозрителни мрежи, предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Инструментът за анализ на операциите в мрежа (TNA) влиза в действие, след като журналистически разследвания за пореден път разкриха огромните загуби на постъпления за държавните бюджети, причинени от измамите с ДДС, при които престъпни групи се облагодетелстват за сметка на честните данъкоплатци.

Дадена измама с ДДС може да се извърши буквално за секунди, затова е още по-важно държавите членки да имат инструменти, с които да могат да реагират възможно най-бързо и ефективно. TNA, който държавите членки използваха днес за първи път, ще осигури на данъчните органи в страните бърз и лесен достъп до информация за трансгранични операции, което на свой ред ще ускори вземането на съответни мерки, в случай че бъде заподозряна измама с ДДС.

Инструментът ще даде възможност за засилване на сътрудничеството и в рамките на мрежата на ЕС от експерти по борба с измамите (Eurofisc), що се отнася до съвместните анализи на информация. Целта е възможно най-бързо и ефективно установяване и разкриване на верижни измами с ДДС. Това на свой ред ще активизира сътрудничеството и обмена на информация между националните данъчни служители, като по този начин длъжностните лица на Eurofisc ще могат да съпоставят информацията с регистрите за съдимост, базите данни и информацията, с която разполагат Европол и OLAF (Европейската служба за борба с измамите), както и да координират разследвания в трансграничен мащаб.

Дневник