Бившият председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков не е декларирал над 750 хил. лева. Това се разбира от разпространена информация на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която е проверила над 9000 декларации на хора, заемащи висши публични длъжности. Декларациите са за 2017 г. и са подадени през 2018 г.

Рашков попада в списъка на хората, на които антикорупционната комисия е дала срок за коригиране на неточностите, но така и не са го направили. Според данните на КПКОНПИ Бойко Рашков е декларирал парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на 82 016 лв., вместо 200 644 лв., както и не е декларирал доходи от друга стопанска дейност в размер на 645 089 лв. Той не е декларирал данни и за съпругата си, която имала парични средства по банкови влогове и банкови сметки в размер на общо около половин милион лева.

В края на 2018 г. изтече 5-годишният мандат на Бойко Рашков като председател на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства. Той си навлече негативното отношение на управляващите, след като разкри, че контролът върху подслушването е практически блокиран и че членове на бюрото получават огромни заплати, без да ходят на работа. Рашков заяви, че партиите в действителност не искат реален контрол върху незаконното подслушване и прогнозира, че с новия състав на бюрото функцията му ще стане камуфлажна. През декември 2017 г. Рашков обяви пред парламента факти за сериозни проблеми в работата на органите, използващи и прилагащи СРС. Парламентарното мнозинство го обвини, че създава безпочвени страхове, и игнорира твърденията му.

Кой още не е коригирал декларацията си

Сред другите хора, които все още не са коригирали декларациите си, е и шефът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Той е обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 кв. м, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м.

Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Явор Койнаков все още не е декларирал данни за съпругата си, която притежава два апартамента с площ от 104 и 58 кв.м., както и подземен гараж с площ от 19 кв.м. София. Освен това тя имала на нейно име апартамент от 44 кв.м. в к.к. "Боровец", както и дялове във фирма.

Член на Управителния съвет на Българския спортен тотализатор Живко Вангелов продължава да не е декларирал притежавани в груб строеж апартамент с площ от 153 кв.м. и 2 гаража с площ от 33 и 23 кв.м. в София. Той не е обявил още притежанието на лек автомобил "Мерцедес".

Членът на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия Екатерина Петкова Бончева – Лисичарова не е декларирала, че заедно с друго физическо лице е теглила ипотечен кредит за 1 млн. евро в полза на фирма и друг револвиращ кредит за 100 хил евро, обезпечен с ипотека на собственото си жилище, се вижда от документите, публикувани на сайта на комисията.

Бившият председател на пътната агенция Светослав Глосов е пропуснал, че съпругата му има дялове във фирма.

Дневник