Новият председател на Партията на свободата (FPÖ) на Австрия Норберт Хофер обяви, че всички министри от организацията ще напуснат кабинета, ако канцлерът Себастиан Курц уволни вътрешния министър Херберт Кикл. На приключила току-що пресконференция обаче Курц каза, би искал коалицията да се запази до изборите, но "без корупция, скандали и инциденти".

Курц си тръгна от пресконференцията без въпроси. Не отвърна и на журналист, който с вик го попита кога ще отговори на австрийските медии за проблемите, пред които се изправя страната в момента, дни преди европейските избори и на фона на съмнения, че ще има нови избори и на провинциално ниво.

Това няма да е последното изявление на Курц за днес - предстои той да се срещне и с президента, и с Кикл в близките часове. Междувременно дойде и първата официална руска реакция - прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва няма нищо общо със случая. Партията на свободата същевременно има споразумение за сътрудничество с управляващата "Единна Русия".

Скандалът в австрийското управление бушува четвърти ден, след като в петък вечерта германските издания "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел" публикуваха видеозапис, на който вече бившият председател на партията Хайнц-Кристиан Щрахе предлага контрол върху медии и достъп до щедри обществени поръчки на жена, представила се за племенница на руски олигарх. След почти ден обсъждане при затворени врати Курц, лидер на консервативната Австрийска народна партия, обяви, че ще поиска предсрочни избори в страната. Президентът Александер Ван дер Белен го подкрепи и вотът вероятно ще се състои през септември.

На пресконференция Кикл каза, че "нормалното положение" би било всички министри да останат във властта, докато не бъдат избрани нови. Според Хофер обаче изгонването на Кикл - спорна фигура, свързвана с отказа на партньорски служби да сътрудничат с Австрия - означава колективна оставка на всички от крайнодясната партия, които са в кабинета. Самият Кикл е бил генерален секретар на FPÖ по времето, когато е направен записът (юли 2017 г.), а във вилата в Ибиса Щрахе е говорил и за възможността партията да направи незаконни разходи преди изборите, отбелязва германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


Вчера Кикл нападна партията на Курц - и той, и консерваторите мислят "само за властта", а не за стабилността в страната, писа в. "Курир". Той призна, че т. нар. от Щрахе частни разговори във видеото са "катастрофа" и "безотговорни", но добави, че и той, и съпартиецът му Йохан Гуденус са поели отговорността, подали са оставка и добре да продължат напред.

Според вътрешния министър целта на Народната партия е просто да поеме властта в институцията му и че това е нарушило единодушието, че коалицията трябва да се запази, поддържано до събота преди обед. Нарушена е уговорката с канцлера Курц, каза той и попита как може ролята му като генерален секретар през 2018 г. да е аргумент

"Всички или Кикл"

Австрийският "Ди пресе" пише, че вчера Ван дер Белен и Курц са обсъждали час и половина как е най-добре да се управлява до изборите. "И най-вече: с кого?" Източници на вестника писаха, че вариантите са два и те при всички положения включват оставка на Кикл, тъй като той "няма как да разследва себе си" заради видеото, за което трябва също да отговаря като бивш функционер на партията.

Първият е оставка на всички от FPÖ, вторият - само на вътрешния министър, а решението ще бъде взето "до дни", писа "Ди пресе".

Изданието съобщи и че последният обсъждан вариант за дата на изборите е 15 септември (вместо 22-ри, който бе споменаван до момента), но е възможно това да се случи и една или две седмици по-рано.

Срив в проучванията и проблем с местните коалиции

Решаващи за австрийската политика ще са предстоящите евроизбори, каза Курц на пресконференцията си. Малко преди неговото изявление проучване на института Research Affairs, цитирано от "Ройтерс", показа, че FPÖ са загубили 5 пункта от подкрепата си и са стигнали до 18 на сто. Тази за Народната партия, обратно, се е увеличила с 4 пункта до 38%.

В северната, граничеща с Германия провинция Горна Австрия, където коалицията на Народната партия и Партията на свободата е на власт, социалдемократическата опозиция поиска нови избори. В Бургенланд, където социалдемократи и крайнодесни са в коалиция, вотът ще се изместни - няма да е през май, а по всяка вероятност на 26 януари.

Дневник