На 19 май вечерта, сайтът "Биволъ" публикува статия със заглавие "Апартаментгейт: След затварянето на имотния регистър, името на Цацаров изчезна от скандална сделка. Цацарови – редовни клиенти на имоти от съдружник на "Мултак № 1" в Пловдив".

Текстът доведе до официално съобщение от пресцентъра на прокуратурата и от името на главния прокурор Сотир Цацаров, който отговаря на твърденията на "Биволъ". В публикацията се твърди, че през периода от над 36 часа (от петък до неделя), когато е имало срив в имотния регистър, е изчезнала информацията от регистъра за сделката. Става дума за дарение на апартамент в центъра на Пловдив, направено, според формулировката на "Биволъ", от "Мултак № 1" в полза на семейството на Цацаров. Дарението е от 2007 г.

В информация до медиите главният прокурор посочва, че информацията и сделката за същия имот вече е била проверявана още през 2012 г.

"Според изложените твърдения, по повод извършено през 2007 г. от търговско дружество дарение на семейството ми с недвижим имот (апартамент в Пловдив), в края на 2012 г. имотният регистър е бил подменен със задна дата, като сделката била "преформатирана на покупко-продажба". Това се случило и сега, след като на 19 май 2019 г. имотният регистър бил "затворен" за повече от 36 часа и така информацията за тази сделка – дарение "изчезнала", обобщава главният прокурор твърденията на "Биволъ".

"Твърди се също, че за нея, въпреки мои изявления по медиите, не са били показани никакви автентични документи, като "по тъмна доба вписването беше променено от "Дарение" на "Покупко-продажба". Следват още твърдения относно сделки с недвижими имоти и продавачите им, като собственикът на строителна компания – продавач е представен като съдружник на "Мултак № 1 в Пловдив", продължава Цацаров.

Според "Биволъ" всичко това напомня за подобни сделки на властимащи сега, след разкритията с имоти, купени на цени, по-ниски от пазарните. Днес сутринта информацията, публикувана в сайта, бе коментирана и от Христо Иванов, председател на политическа партия "Да България!" и бивш министър на правосъдието. В телевизионно интервю той казва че според съобщение на "Биволъ", от партидата на Цацаров в имотния регистър "е изчезнала една имотна сделка"

"Неистината за въпросното дарение е разпространена подробно за първи път отново от сайта "Биволъ" на 26 ноември 2012 г., по време на процедурата по избор на главен прокурор, провеждана тогава. Различно бе само заглавието: "Фирма дарила Цацарови с апартамент в Пловдив?", иначе твърдяното и целта, с която това се прави, бяха напълно идентични с тези сега", отбелязва главният прокурор в официална позиция, разпространена днес.

Той напомня и че в хода на процедурата по избора му за главен прокурор, приключила през декември 2012 г., Етичната комисия на ВСС е извършила проверка на медийните публикации с такъв предмет, касаещи както тази, така и други имотни сделки.

Цацаров пише, че за нуждите на тази проверка е представил подробни писмени становища (на 26 ноември 2012 г. и на 7 декември 2012 г.), придружени с необходимите документи, сред които нотариален акт, удостоверения от Агенция по вписванията, фактура, издадена от дружеството – продавач и др.

"Етичната комисия не откри нарушения. Въпроси, свързани с публикациите на "Биволъ" и на други медии в тази насока, ми бяха поставяни и при откритите изслушвания в комисията, а и по време на избора, предаван пряко по националната телевизия. Така още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е купило апартамент в Пловдив със застроена площ от 55,50 кв. м. за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лв. Отговор получиха и всички други твърдения, "припомняни" сега от "Биволъ", подчертава главният прокурор.

Той изразява готовност да предостави отново за публичен достъп документи (нотариален акт, удостоверения от Служба по вписванията, фактура за покупка на имота и др.), които вече е показвал преди проверката във Висшия съдебен съвет още през ноември 2012 г.

Цацаров казва и че тогава проверката е започнала по предишен сигнал на "Биволъ" преди 7 г.
"Готов съм да представя и допълнителни такива, защото нямам какво да крия. Всички имотни сделки са декларирани по съответния законов ред, като в годишните ми имотни декларации са посочени действителните цени на придобиването им", подчертава Цацаров.

"За мен са ясни както целите, така и сценаристите на тези публикации. Статията от 19 май 2019 г. няма автор, освен безадресното "Биволъ". Така единственото неясно и неразбрано от мен е липсата на доблест от страна на нейния действителен автор да застане с името си зад това, което е написал", завършва главният прокурор.

Дневник