Над 19 млн. души са гледали финалния епизод от последния сезон на хитовия сериал "Игра на тронове" в САЩ - рекорден брой, както каналът HBO обяви в понеделник.

Според компанията, която е крило на AT&T's Warner Media, в неделя 19.3 млн. телевизионни зрителите са гледали директното излъчване на епизода в платформите HBO GO и HBO NOW, с което са задминали всички досегашни рекордни постижения на фентъзи поредицата, вдъхновена от книгите на Дж.Р.Р. Мартин "Песен за огън и лед". Предпоследният епизод "Камбаните" миналата седмица е привлякъл 18.4 млн. души.

От HBO обявиха, че финалът е бил и най-гледаното отделно живо предаване на компанията, с което е задминало досегашния рекорд в тази категория, който сериалът "Семейство Сопрано" поставя през 2002 г.

"Игра на тронове" е достъпен в над 150 страни в цял свят, но от HBO допълват, че е трудно да получават точни данни от много от тези пазари, което прави невъзможно и изчисляването на глобалната гледаемост.

Смесени ревюта, забравена в кадър бутилка с вода и петиция за продължение на историята на Аря Старк бяха част от най-обсъжданите теми след финала, в който зрителите най-накрая разбраха кой ще управлява Вестерос. (за онези, които все още не са го гледали, текстът съдържа информация за епизода - бел.авт.).

Финалът раздели аудиторията толкова силно, колкото и целият осми сезон, след като след тежката битка Железният трон бе разтопен, а сагата приключи с антиклимакс, или низходяща градация, както мнозина определиха.

Британският актьор Айзък Хемпстед Райт сподели в понеделник, че е бил поласкан от начина, по който поредицата трансформира неговия герой Бран Старк от 10-годишно момче в инвалидна количка до мъж, избран в крайна сметка за крал.

"Превръщането на Бран в крал е победа за мирните и непоколебими хора в този свят, които твърде често биват избутани встрани в надпреварата на онези, които са по-шумни и по-реакционни", заяви 20-годишният Хемпстед Райт в своя гостуваща колонка за изданието "Холивуд рипортър".

От USA Today обаче нарекоха финала "катастрофален край, който феновете не заслужаваха", допълвайки, че му е липсвала оригиналност и е бил клиширан.

Британското "Радио Таймс" бе по-мило в оценката си, като блогърът Хю Фулъртън писа, че е имало "някои части, които харесах, една или две, които обожавам, и ужасно много, които ме оставиха в недоумение. Но ще кажа, че приключи по-добре, отколкото очаквах, имайки предвид последните два епизода."

До понеделник над 1.2 млн. души от цял свят бяха подписали и петиция в сайта Change.org, в която критикуват осми сезон и настояват за римейк.

Вчера създателите Дейвид Бениоф и Д.Б.Уайс запазиха мълчание. Изпълнителните продуценти обявиха преди време, че смятат да се оттеглят някъде далеч от публичния свят след излъчването на последния епизод.

"Ще бъдем на никому неизвестна локация, ще изключим телефоните си и ще отваряме различни бутилки", сподели Уайс пред "Ентъртейнмънт уикли" по-рано тази година.

Прочети още на Дневник